Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Piątek, 01 Grudzień, 2017

Mistrz karpia 2017

Zwieńczeniem 62 wydarzeń, które odbywały się od września do końca listopada w ramach Dni Karpia w Dolinie Baryczy była konferencja – połączona z uroczystą galą – zorganizowana przez Stowarzyszenie Partnerstwo dla Doliny Baryczy (30 listopada).
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W Karczmie Górecznik w Przygodzicach spotkali się wszyscy organizatorzy imprez, partnerzy oraz główni bohaterowie Dni Karpia, czyli uczestnicy konkursu Mistrz Karpia. Kto został Mistrzem Karpia 2017?

Jurorzy, pod przewodnictwem szefa kuchni Grzegorza Pomietło, byli jednogłośni. I tak:
• Pierwsze miejsce zajęła restauracja Hubertówka. Najwięcej punktów uzyskał karp pieczony w całości, faszerowany kaszą gryczaną i grzybami leśnymi.
• Drugie miejsce przypadło w udziale Karczmie Górecznik. Jurorzy docenili smak suma pieczonego w sosie orzechowo-chrzanowym.
• Trzecie miejsce zajął Hotel&Restaurant Libero w Miliczu. Karp pod pierzynką przygotowany zgodnie z odtworzoną dawną recepturą smakował wyśmienicie.

W ocenie jurorów poziom tegorocznej edycji konkursu Mistrz Karpia był mistrzowski. Wszystkie potrawy uzyskały wysokie noty, ich smak był wyborny, miały zdecydowanie lokalny charakter. 
Uczestnicy konferencji mieli możliwość degustacji najlepszych potraw rybnych, przygotowanych m.in. przez lokalnych restauratorów, które zostały wybrane w trakcie kolacji Ryba do syta!, oraz wyboru najsmaczniejszej potrawy. Nagrodę Mistrz Karpia 2017 – Nagroda Publiczności otrzymała Restauracja i Pensjonat Lido w Antoninie.

Atrakcją wieczoru był pokaz kulinarny Julki Cymbaluk, tegorocznej zdobywczyni tytułu Master Chef Junior.
Jeszcze raz gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu Mistrz karpia 2017 i jego Laureatom!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Mistrz karpia 2017
.
Dolfil