Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Poniedziałek, 19 Marzec, 2018

Świąteczne cuda z sera

Każda edycja Polsko-Czeskiego Jarmarku Wielkanocnego w Ścinawce Średniej ma swoje hasło przewodnie. W tym roku były to „Świąteczne cuda z sera” (18 marca).
Na pięknie udekorowanych stołach zdecydowanie królowały serniki upieczone na dziesiątki sposobów i serniki na zimno. Na wielu stołach poczesne miejsce zajmowała pascha. To tradycyjna potrawa wielkanocna o kresowej genezie, przygotowywana z twarogu, śmietany, masła, żółtek, wanilii z dodatkiem dużej ilości bakalii.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Wykwintnym serowym przysmakiem była rozpływająca się w ustach terrina, przygotowana przez Janinę Górnicką z Domu Tyrolskiego w Ratnie Górnym. Jak ją zrobić? Masę serowo-śmietanową, wymieszaną z żelatyną, należy podzielić na dwie części. Do jednej części dodajemy drobno posiekany czosnek i drobno pokrojony ugotowany brokuł, to wszystko miksujemy. Do drugiej części dodajemy pieczoną paprykę, oczywiście rozdrobnioną. Obie pasty przyprawiamy i zamrażamy w foremce.

Na wielu stołach pojawiły się rozmaite rolady serowe. Stowarzyszenie Agroturystyczne Góry Stołowe częstowało uczestników jarmarku wielkanocnego roladą przygotowaną z żółtego sera, pieczarek i fileta z kurczaka. Z kolei wśród komponentów rolady serowej koła gospodyń wiejskich w Wambierzycach znalazła się także papryka i szczypiorek.
Smakowitą serową przekąską były roladki z cukinii z serem serwowane przez KGW ze Ścinawki Górnej. Niezwykle apetycznie prezentował się – i smakował wybornie – torcik serowo-ogórkowy. Oczywiście były także rozmaite pasty serowe, zwykle w towarzystwie jajek ugotowanych na twardo.
Nie zabrakło drobnych wypieków z serem w roli głównej. Niektóre serowe przysmaki były sporym zaskoczyły gości jarmarku. W tym miejscu wspomnieć trzeba o marynowanym serze żółtym w pikantnym oleju.

Oczywiście na wspólnym stole wielkanocnym gminy Radków znalazły się także inne wielkanocne przysmaki, m.in. swojskie wędliny, jajka, pieczenie, baby wielkanocne i mazurki, przygotowane przez mieszkańców – koła gospodyń wiejskich, rady sołeckie i stowarzyszenia.
Bardzo dużym zainteresowaniem – jak zwykle – cieszył się stół czeski. Tworzyło go kilka miejscowości z ziemi broumovsko-polickiej. Oczywiście była vanocka, czyli drożdżowe pieczywo obrzędowe, słodkie wypieki, rolady, pasztety… Uwagę przyciągały przepiękne dekoracje wielkanocne.
Uwagę przyciągały także potrawy i dekoracje zaprezentowane przez młodzież klas gastronomicznych z Zespołu Szkół w Pniewach – partnerskiego miasta Radkowa.

Tradycyjnie zainteresowaniem cieszył się wielki kiermasz produktów wielkanocnych. Mieszkańcy pogranicza polsko-czeskiego zaprezentowali nie tylko produkty kulinarne, ale również rękodzielnicze.
Nowością było „Wielkie gotowanie na scenie żuru wielkanocnego”, połączone – oczywiście – z degustacją. Żur z jajkiem i białą kiełbasą ugotowała Janina Górnicka – Finalistka MasterChef – a pomagały jej w tym dziele mieszkanki gminy Radków. Trzeba przyznać ugotowanie żuru w ilości 100 litrów było wielkim wyzwaniem. Przebieg tego wydarzenia komentował Zdzisław Górnicki.

Polsko-Czeski Jarmark Wielkanocny uswietniły występy artystyczne zespołów ludowych i artystycznych oraz dziecięcych. Podczas tego wydarzenia niżej podpisana miała promocję swojej najnowszej publikacji „Dziedzictwo kulinarne pogranicza śląsko-łużyckiego”.
Dziękujemy za wspaniałe wrażenia!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Świąteczne cuda z sera
.
Dolfil