Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wieści z Dolnego Śląska

Twierdza Smaków

2018-05-04
Restauracja Uczta w Zamku Czocha – znajdująca się na szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska – wzbogaciła zamkową kartę dań o potrawy historyczne. Podczas Dolnośląskiego Festiwalu Kuchni Historycznej „Twierdza Smaków” w menu znalazły się m.in. słowiańskie warzywa glazurowane, kiszone śledzie, które jadano w Polsce aż do XVIII wieku, tradycyjny pasztet Radziwiłłów, piwna polewka z czasów, gdy wody nie pijano, mleko krajane z czasów Nerona, oryginalny torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau.
Odsłon: 68
 Zobacz więcej ... 

Świąteczne cuda z sera

2018-03-19
Każda edycja Polsko-Czeskiego Jarmarku Wielkanocnego w Ścinawce Średniej ma swoje hasło przewodnie. W tym roku były to „Świąteczne cuda z sera” (18 marca).
Na pięknie udekorowanych stołach zdecydowanie królowały serniki upieczone na dziesiątki sposobów i serniki na zimno. Na wielu stołach poczesne miejsce zajmowała pascha. To tradycyjna potrawa wielkanocna o kresowej genezie, przygotowywana z twarogu, śmietany, masła, żółtek, wanilii z dodatkiem dużej ilości bakalii.
Odsłon: 111
 Zobacz więcej ... 

III Dolnośląskie Forum Kobiet

2018-02-22
Pierwsze dwie edycje Dolnośląskiego Forum Kobiet odbyły się w Polanicy Zdroju. W tym roku współorganizatorem wydarzenia była Gmina Radków i Forum odbyło się w Wambierzycach w Domu Pielgrzyma im. Świętej Rodziny (17 lutego).
Odsłon: 143
 Zobacz więcej ... 

W bożonarodzeniowym klimacie

2017-12-11
Polsko-Czeski Jarmark Bożonarodzeniowy w Ścinawce Średniej od kilku lat cieszy się olbrzymim zainteresowaniem mieszkańców gminy Radków oraz turystów z różnych zakątków Dolnego Śląska i innych regionów kraju, którzy w okresie świątecznym chętnie odwiedzają Krainę Gór Stołowych. Nie inaczej było w tym roku.
Odsłon: 193
 Zobacz więcej ... 

Mistrz karpia 2017

2017-12-01
Zwieńczeniem 62 wydarzeń, które odbywały się od września do końca listopada w ramach Dni Karpia w Dolinie Baryczy była konferencja – połączona z uroczystą galą – zorganizowana przez Stowarzyszenie Partnerstwo dla Doliny Baryczy (30 listopada).
Odsłon: 195
 Zobacz więcej ... 

Mistrz Karpia

2017-11-22
Kto zostanie Mistrzem Karpia 2017? Tego na razie Wam nie powiemy, chociaż znamy już Laureatów konkursu rozegranego 21 listopada w restauracji „W Starym Młynie” w Niesułowicach. Wyniki zostaną oficjalnie ogłoszone podczas uroczystej konferencji 30 listopada.
Możemy jednak uchylić rąbka tajemnicy. Było przede wszystkim bardzo smacznie, a poza tym wszystkie konkursowe dania miały charakter regionalny. Oczywiście głównym komponentem były ryby – a były to nie tylko tytułowe karpie – pochodzące z lokalnych stawów hodowlanych. Także pozostałe ingrediencje, wchodzące w skład rywalizujących potraw, pochodziły z Doliny Baryczy.
Odsłon: 194
 Zobacz więcej ... 

Festiwal Słodkości w Wambierzycach

2017-06-21
Za nami czwarta edycja Festiwalu Słodkości w Wambierzycach (17 czerwca). Podczas imprezy mogliśmy cieszyć się smakiem pysznych ciast, upieczonych przez mieszkańców wszystkich miejscowości gminy Radków.
W tym roku motywem przewodnim były owoce, na stołach zagościły więc ciasta z truskawkami, czereśniami, malinami i porzeczkami. Koła Gospodyń Wiejskich i Rady Sołeckie z miejscowości położonych u podnóża Gór Stołowych wyczarowały z nimi słodkości wzbogacone galaretką, twarożkiem, bezami lub różnego rodzaju kremami. Zrobiły wrażenie na wszystkich łasuchach.
Odsłon: 290
 Zobacz więcej ... 

Świątecznie na pograniczu

2017-04-04
Zorganizowany już po raz szesnasty Jarmark Wielkanocny Gminy Radków w Ścinawce Średniej upłynął pod hasłem „Ale babka!” (2 kwietnia).
Tym razem na wspólnym Stole Wielkanocnym Ziemi Radkowskiej prym wiodły więc wszelkiego rodzaju baby wielkanocne, upieczone przez mieszkańców tego zakątka naszego regionu.  Jakie? Do wyboru i koloru, a przede wszystkim do smaku...
I tak na przykład Janina Górnicka z Domu Tyrolskiego upiekła tradycyjną babkę drożdżową, stowarzyszenie „Dla Raszkowa” – babkę jogurtową, koło gospodyń wiejskich z Raszkowa pochwaliło się babką piaskową, a KGW z Ratna Górnego upiekło babkę bakaliową.
Odsłon: 347
 Zobacz więcej ... 

Mistrz Karpia 2016

2017-01-17
Organizatorem konkursu kulinarnego – Mistrz Karpia 2016, realizowanego w ramach Dni Karpia w Dolinie Baryczy 2016 jest Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”. Pierwsza część konkursu odbyła się w restauracji Stary Młyn w Niesułowicach 9 stycznia, a potrawy oceniało profesjonalne jury.
Odsłon: 448
 Zobacz więcej ... 

Dożynki

2016-09-01
Co roku po zbiorach, jak Polska długa i szeroka, w gminach, powiatach i województwach odbywają się dożynki. Dziękowanie za plony i wręczanie gospodarzom pachnącego bochna chleba upieczonego z tegorocznego ziarna to część chłopskiej tradycji i naszej kultury ludowej.
Odsłon: 518
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil