Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wieści z Dolnego Śląska

Kaziuki w Zgorzelcu

2016-03-06
Zwyczaj organizowania rozśpiewanych i roztańczonych Kaziuków nawiązuje do odpustowych jarmarków odbywających się w Wilnie 4 marca, w dniu świętego Kazimierza. Ta stara, licząca już ponad czterysta lat tradycja, jest wciąż żywa, a kaziukowe jarmarki odbywają się nie tylko w Wilnie, ale także w innych miastach Litwy i poza jej granicami.
Odsłon: 481
 Zobacz więcej ... 

Zupy wigilijne

2015-12-17
Już po raz piąty w Ścinawce Średniej odbył się Jarmark Bożonarodzeniowy w Gminie Radków, podczas którego mieszkańcy dwunastu miejscowości położonych w krainie Gór Stołowych oraz sąsiedzi z miasteczek położonych u podnóża Broumovskich Sten, zaprezentowali tradycyjne potrawy przyrządzane z okazji świąt.
Odsłon: 474
 Zobacz więcej ... 

Ale pasztet!

2015-10-27
W ramach V edycji Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale pasztet!” w Zamku Kliczków rozegrano konkursy dla amatorów, uczniów szkół gastronomicznych oraz profesjonalnych kucharzy. Zwycięstwo w konkursie dla profesjonalistów jest przepustką do zawodów Kulinarnego Pucharu Polski w Poznaniu.
Odsłon: 613
 Zobacz więcej ... 

Nie tylko o słodkościach

2015-06-16
Polsko-Czeski Festiwal Słodkości w Wambierzycach (13 czerwca) upłynął nie tylko pod znakiem delicji. Był to także dzień chrztu najnowszej publikacji wydanej przez Gminę Radków – „Smaki pogranicza. Dziedzictwo kulinarne ziemi radkowsko-broumovsko-polickiej” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein.
Książka jest niezwykłą kulturową i kulinarną podróżą po polsko-czeskim pograniczu, gdzie wspólne cechy i różnice tworzą barwną mozaikę kulinarną. Autorka zaprasza Czytelników do odkrywania nie tylko skarbów kultury i przyrody, ale także do poznania niepowtarzalnych smaków krainy leżącej u podnóża Gór Stołowych i Broumovskich Sten.
Odsłon: 877
 Zobacz więcej ... 

Turniej KGW

2015-05-19
Druga edycja Międzygminnego Turnieju Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Strzelińskiego odbyła się w Kuropatniku (17 maja). Pomysłodawczynią turnieju była Anna Jankowska z Koła Gospodyń Wiejskich Gościęcice. Pani Ania błyskawicznie przekonała do tego pomysłu członkinie swojego koła. Turniej zorganizowany w ubiegłym roku okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę.
Odsłon: 794
 Zobacz więcej ... 

Świątecznie na pograniczu

2015-03-25
Polsko-Czeski Jarmark Wielkanocny w Gminie Radków zgromadził w tym roku około 6 tysięcy osób. I trudno się dziwić: święta na pograniczu pachną i smakują wyjątkowo! W tym roku pachniały szczególnie kusząco, bo motywem przewodnim były wędzonki wielkanocne.
Zarówno na wspólnym świątecznym stole gminy Radków, jak i na piętnastu stołach przygotowanych przez mieszkańców krainy leżącej u podnóża Gór Stołowych, poczesne miejsce zajmowały uwędzone własnym sumptem szynki, boczki, kiełbasy. Oczywiście nie mogło zabraknąć innych tradycyjnych potraw wielkanocnych.
Odsłon: 523
 Zobacz więcej ... 

Świątecznie na pograniczu

2014-12-16
Pstrąg w migdałach przygotowany przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze Ścinawki Średniej i pstrąg pieczony – chluba Jasi i Zdzicha Górnickich z Domu Tyrolskiego w Ratnie Górnym – to zaledwie dwa przykłady dań z ryb, które zagościły na wspólnym Wigilijnym Stole Gminy Radków (14 grudnia).
W tym roku polsko-czeski Jarmark Bożonarodzeniowy w Ścinawce Średniej przebiegał pod hasłem „Ryba na wigilijnym stole”. Oczywiście oprócz przysmaków z karpia, śledzi i pstrągów nie mogło zabraknąć innych dań skomponowanych tradycyjnie z grzybów, kapusty, maku, miodu, bakalii.. Poszczególne potrawy przygotowali mieszkańcy dwunastu radkowskich wiosek.
Odsłon: 624
 Zobacz więcej ... 

Ale pasztet!

2014-11-27
Konkurs kulinarny w Zamku Kliczków ma dwie odsłony. Z jednej strony promuje kuchnię tradycyjną bazującą na dziczyźnie oraz skarbach runa leśnego Borów Dolnośląskich. Z drugiej strony podkreśla walory kuchni nowoczesnej z dziczyzną w roli głównej.
W tym roku w zmaganiach kulinarnych – wzorem poprzednich trzech edycji – wzięli udział kucharze, młodzi adepci sztuki kulinarnej oraz amatorzy. W kategorii profesjonaliści rywalizowali:
Odsłon: 1333
 Zobacz więcej ... 

Bałkańskie Święto Pity

2014-09-10
W powiecie Bolesławieckim mieszka bardzo wielu reemigrantów i ich potomków z terenu dawnej Jugosławii, którym kultura dzisiejszej Bośni i Hercegowiny, Chorwacji czy Serbii jest szczególnie bliska. Kultywują m.in. bałkańskie tradycje kulinarne przywiezione w okolice Bolesławca po zakończeniu drugiej wojny.
Pita, rumaszyce, koszkifle, placki na kwaśnym mleku, sataraż, razowe pierogi, pieczenica... Każda z tych potraw to wyjątkowe danie o oryginalnej nazwie i tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Pita doczekała się tu nawet swojego święta. W maleńkiej, liczącej zaledwie 150 mieszkańców, wiosce Lipiany organizowane jest z wielkim rozmachem Bałkańskie Święto Pity.
Odsłon: 1168
 Zobacz więcej ... 

Radkowskie słodkości

2014-08-04
Mieszkańcy Krainy Gór Stołowych słyną ze wspaniałych słodkich wypieków. Z jednej strony lubią sięgać po stare, tradycyjne – choć w większości nieco już zmodyfikowane – przepisy. Z drugiej strony wprost uwielbiają nowinki kulinarne, dlatego chętnie pieką również ciasta  zgodnie z najnowszymi trendami cukierniczymi.  
Bardzo często komponentami radkowskich delicji są naturalne i niczym nie skażone owoce zebrane w sadzie, ogrodzie lub w lesie. To one decydują o ogromnej popularności tutejszych wypieków. Wszystkie słodkie wypieki z ziemi radkowskiej łączy jedno – po prostu są pyszne!!!
Odsłon: 921
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil