Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wieści z Dolnego Śląska

Mała Wielkanoc

2016-04-03
Tradycyjnie w pierwszą sobotę po Wielkanocy w Pieńsku (powiat zgorzelecki) odbyła się impreza transgraniczna Mała Wielkanoc – Na Styku Czterech Kultur. Podczas spotkania prezentowane były polskie, czeskie, niemieckie i serbołużyckie tradycje i zwyczaje wielkanocne.
Odsłon: 554
 Zobacz więcej ... 

Kaczawski Jarmark Wielkanocny w Paszowicach

2016-03-25
Podczas 9. Kaczawskiego Jarmarku Wielkanocnego w Paszowicach w niedzielę, 20 marca, przeprowadzono tradycyjne konkursy dla wystawców. Komisja międzynarodowym składzie: Beata Rokosz – Radna Gminy Paszowice, przewodnicząca, Halina Kusz – dyrektor OKiS w Pakosławiu, Denisa Spillerova – manager KKC Rapotin (Czechy), Gabriela Męczyńska – dyrektor biura Stowarzyszenia LGD Partnerstwo Kaczawskie oraz Kalina Nowakowska – instruktor GOK w Paszowicach po ocenie prezentowanych podczas Jarmarku stołów wielkanocnych, bab i ciast przyznała:
Odsłon: 591
 Zobacz więcej ... 

Najpiękniejsze Stoły Wielkanocne

2016-03-15
Hasło przewodnie tegorocznego XV Jarmarku Wielkanocnego Gminy Radków brzmiało dość przekornie – Ależ pasztet! Na Wspólnym Wielkanocnym Stole pojawiły się smakowite pasztety przygotowane przez mieszkańców dwunastu miejscowości krainy położonej u podnóża Gór Stołowych.
Odsłon: 509
 Zobacz więcej ... 

Kaziuki w Zgorzelcu

2016-03-06
Zwyczaj organizowania rozśpiewanych i roztańczonych Kaziuków nawiązuje do odpustowych jarmarków odbywających się w Wilnie 4 marca, w dniu świętego Kazimierza. Ta stara, licząca już ponad czterysta lat tradycja, jest wciąż żywa, a kaziukowe jarmarki odbywają się nie tylko w Wilnie, ale także w innych miastach Litwy i poza jej granicami.
Odsłon: 526
 Zobacz więcej ... 

Zupy wigilijne

2015-12-17
Już po raz piąty w Ścinawce Średniej odbył się Jarmark Bożonarodzeniowy w Gminie Radków, podczas którego mieszkańcy dwunastu miejscowości położonych w krainie Gór Stołowych oraz sąsiedzi z miasteczek położonych u podnóża Broumovskich Sten, zaprezentowali tradycyjne potrawy przyrządzane z okazji świąt.
Odsłon: 505
 Zobacz więcej ... 

Ale pasztet!

2015-10-27
W ramach V edycji Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale pasztet!” w Zamku Kliczków rozegrano konkursy dla amatorów, uczniów szkół gastronomicznych oraz profesjonalnych kucharzy. Zwycięstwo w konkursie dla profesjonalistów jest przepustką do zawodów Kulinarnego Pucharu Polski w Poznaniu.
Odsłon: 656
 Zobacz więcej ... 

Nie tylko o słodkościach

2015-06-16
Polsko-Czeski Festiwal Słodkości w Wambierzycach (13 czerwca) upłynął nie tylko pod znakiem delicji. Był to także dzień chrztu najnowszej publikacji wydanej przez Gminę Radków – „Smaki pogranicza. Dziedzictwo kulinarne ziemi radkowsko-broumovsko-polickiej” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein.
Książka jest niezwykłą kulturową i kulinarną podróżą po polsko-czeskim pograniczu, gdzie wspólne cechy i różnice tworzą barwną mozaikę kulinarną. Autorka zaprasza Czytelników do odkrywania nie tylko skarbów kultury i przyrody, ale także do poznania niepowtarzalnych smaków krainy leżącej u podnóża Gór Stołowych i Broumovskich Sten.
Odsłon: 920
 Zobacz więcej ... 

Turniej KGW

2015-05-19
Druga edycja Międzygminnego Turnieju Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Strzelińskiego odbyła się w Kuropatniku (17 maja). Pomysłodawczynią turnieju była Anna Jankowska z Koła Gospodyń Wiejskich Gościęcice. Pani Ania błyskawicznie przekonała do tego pomysłu członkinie swojego koła. Turniej zorganizowany w ubiegłym roku okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę.
Odsłon: 825
 Zobacz więcej ... 

Świątecznie na pograniczu

2015-03-25
Polsko-Czeski Jarmark Wielkanocny w Gminie Radków zgromadził w tym roku około 6 tysięcy osób. I trudno się dziwić: święta na pograniczu pachną i smakują wyjątkowo! W tym roku pachniały szczególnie kusząco, bo motywem przewodnim były wędzonki wielkanocne.
Zarówno na wspólnym świątecznym stole gminy Radków, jak i na piętnastu stołach przygotowanych przez mieszkańców krainy leżącej u podnóża Gór Stołowych, poczesne miejsce zajmowały uwędzone własnym sumptem szynki, boczki, kiełbasy. Oczywiście nie mogło zabraknąć innych tradycyjnych potraw wielkanocnych.
Odsłon: 547
 Zobacz więcej ... 

Świątecznie na pograniczu

2014-12-16
Pstrąg w migdałach przygotowany przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze Ścinawki Średniej i pstrąg pieczony – chluba Jasi i Zdzicha Górnickich z Domu Tyrolskiego w Ratnie Górnym – to zaledwie dwa przykłady dań z ryb, które zagościły na wspólnym Wigilijnym Stole Gminy Radków (14 grudnia).
W tym roku polsko-czeski Jarmark Bożonarodzeniowy w Ścinawce Średniej przebiegał pod hasłem „Ryba na wigilijnym stole”. Oczywiście oprócz przysmaków z karpia, śledzi i pstrągów nie mogło zabraknąć innych dań skomponowanych tradycyjnie z grzybów, kapusty, maku, miodu, bakalii.. Poszczególne potrawy przygotowali mieszkańcy dwunastu radkowskich wiosek.
Odsłon: 659
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil