Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wieści z Dolnego Śląska

Turniej KGW

2015-05-19
Druga edycja Międzygminnego Turnieju Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Strzelińskiego odbyła się w Kuropatniku (17 maja). Pomysłodawczynią turnieju była Anna Jankowska z Koła Gospodyń Wiejskich Gościęcice. Pani Ania błyskawicznie przekonała do tego pomysłu członkinie swojego koła. Turniej zorganizowany w ubiegłym roku okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę.
Odsłon: 928
 Zobacz więcej ... 

Świątecznie na pograniczu

2015-03-25
Polsko-Czeski Jarmark Wielkanocny w Gminie Radków zgromadził w tym roku około 6 tysięcy osób. I trudno się dziwić: święta na pograniczu pachną i smakują wyjątkowo! W tym roku pachniały szczególnie kusząco, bo motywem przewodnim były wędzonki wielkanocne.
Zarówno na wspólnym świątecznym stole gminy Radków, jak i na piętnastu stołach przygotowanych przez mieszkańców krainy leżącej u podnóża Gór Stołowych, poczesne miejsce zajmowały uwędzone własnym sumptem szynki, boczki, kiełbasy. Oczywiście nie mogło zabraknąć innych tradycyjnych potraw wielkanocnych.
Odsłon: 611
 Zobacz więcej ... 

Świątecznie na pograniczu

2014-12-16
Pstrąg w migdałach przygotowany przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze Ścinawki Średniej i pstrąg pieczony – chluba Jasi i Zdzicha Górnickich z Domu Tyrolskiego w Ratnie Górnym – to zaledwie dwa przykłady dań z ryb, które zagościły na wspólnym Wigilijnym Stole Gminy Radków (14 grudnia).
W tym roku polsko-czeski Jarmark Bożonarodzeniowy w Ścinawce Średniej przebiegał pod hasłem „Ryba na wigilijnym stole”. Oczywiście oprócz przysmaków z karpia, śledzi i pstrągów nie mogło zabraknąć innych dań skomponowanych tradycyjnie z grzybów, kapusty, maku, miodu, bakalii.. Poszczególne potrawy przygotowali mieszkańcy dwunastu radkowskich wiosek.
Odsłon: 727
 Zobacz więcej ... 

Ale pasztet!

2014-11-27
Konkurs kulinarny w Zamku Kliczków ma dwie odsłony. Z jednej strony promuje kuchnię tradycyjną bazującą na dziczyźnie oraz skarbach runa leśnego Borów Dolnośląskich. Z drugiej strony podkreśla walory kuchni nowoczesnej z dziczyzną w roli głównej.
W tym roku w zmaganiach kulinarnych – wzorem poprzednich trzech edycji – wzięli udział kucharze, młodzi adepci sztuki kulinarnej oraz amatorzy. W kategorii profesjonaliści rywalizowali:
Odsłon: 1508
 Zobacz więcej ... 

Bałkańskie Święto Pity

2014-09-10
W powiecie Bolesławieckim mieszka bardzo wielu reemigrantów i ich potomków z terenu dawnej Jugosławii, którym kultura dzisiejszej Bośni i Hercegowiny, Chorwacji czy Serbii jest szczególnie bliska. Kultywują m.in. bałkańskie tradycje kulinarne przywiezione w okolice Bolesławca po zakończeniu drugiej wojny.
Pita, rumaszyce, koszkifle, placki na kwaśnym mleku, sataraż, razowe pierogi, pieczenica... Każda z tych potraw to wyjątkowe danie o oryginalnej nazwie i tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Pita doczekała się tu nawet swojego święta. W maleńkiej, liczącej zaledwie 150 mieszkańców, wiosce Lipiany organizowane jest z wielkim rozmachem Bałkańskie Święto Pity.
Odsłon: 1340
 Zobacz więcej ... 

Radkowskie słodkości

2014-08-04
Mieszkańcy Krainy Gór Stołowych słyną ze wspaniałych słodkich wypieków. Z jednej strony lubią sięgać po stare, tradycyjne – choć w większości nieco już zmodyfikowane – przepisy. Z drugiej strony wprost uwielbiają nowinki kulinarne, dlatego chętnie pieką również ciasta  zgodnie z najnowszymi trendami cukierniczymi.  
Bardzo często komponentami radkowskich delicji są naturalne i niczym nie skażone owoce zebrane w sadzie, ogrodzie lub w lesie. To one decydują o ogromnej popularności tutejszych wypieków. Wszystkie słodkie wypieki z ziemi radkowskiej łączy jedno – po prostu są pyszne!!!
Odsłon: 1090
 Zobacz więcej ... 

Gęsiego na dolnośląskie stoły

2014-06-25
Od kilku lat promuje się spożycie gęsiny w Polsce. Zorganizowany już po raz drugi konkurs kulinarny „Gęsina nie tylko na świętego Marcina” w Kudowie Zdroju (21 czerwca) miał na względzie przypomnienie i przywrócenie tradycji jedzenia przepysznej gęsi w naszych domach.
Odsłon: 694
 Zobacz więcej ... 

Warsztaty piwowarskie na pograniczu

2014-05-18
– W warzeniu piwa nie ma nic trudnego. Każdy je może sobie zrobić w domu, nie potrzeba żadnych skomplikowanych urządzeń, czynności i procesów. Jęczmienny słód, dobra woda, drożdże i chmiel – oto tajemnica magicznej produkcji – zapewniała Agnieszka Wołczaska-Prasolik podczas warsztatów piwowarskich  w Ratnie Górnym (17 maja).
Okazuje się, że można uwarzyć sobie piwo takie, jakie się lubi, o oryginalnym smaku i w niespotykanym stylu. Nawet początkujący piwowar może swoje pierwsze piwo wykonać z procesem zacierania. W jaki sposób?
Odsłon: 620
 Zobacz więcej ... 

Wielkanoc na ziemi kłodzkiej

2014-04-08
Podczas XVII Spotkania Tradycji Wielkanocnych Ziemi Kłodzkiej mogliśmy podziwiać 83 pięknie udekorowane, zastawione tradycyjnymi specjałami stoły wielkanocne. Obok stołów przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich oraz różne stowarzyszenia działające na ziemi kłodzkiej, znalazły się stoły zaprezentowane przez gości z innych obszarów Dolnego Śląska, m.in. z Morzęcina Małego (stowarzyszenie „Koniczyna”) oraz KGW Łapczyce i KGW Borkowa z ziemi żmigrodzkiej.
Odsłon: 971
 Zobacz więcej ... 

Świątecznie na ziemi radkowskiej

2014-04-07
Wielkanoc u podnóża Gór Stołowych bez mazurków i drożdżowej babki wielkanocnej? Niewyobrażalne! Podobnie jak bez paschy... Na stoły mieszkańców ziemi radkowskiej pascha trafiła dzięki rodakom z dawnych Kresów Wschodnich. Przyrządza się ją na wiele sposobów, zawsze jednak z dobrego tłustego twarogu, masła, kremowej śmietany, żółtek i mnóstwa słodkich bakalii (kandyzowana skórka pomarańczowa, suszone morele, daktyle, rodzynki, migdały, orzechy, wiórki czekolady).
Odsłon: 1140
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil