Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wieści z Dolnego Śląska

Ale pasztet!

2014-11-27
Konkurs kulinarny w Zamku Kliczków ma dwie odsłony. Z jednej strony promuje kuchnię tradycyjną bazującą na dziczyźnie oraz skarbach runa leśnego Borów Dolnośląskich. Z drugiej strony podkreśla walory kuchni nowoczesnej z dziczyzną w roli głównej.
W tym roku w zmaganiach kulinarnych – wzorem poprzednich trzech edycji – wzięli udział kucharze, młodzi adepci sztuki kulinarnej oraz amatorzy. W kategorii profesjonaliści rywalizowali:
Odsłon: 1398
 Zobacz więcej ... 

Bałkańskie Święto Pity

2014-09-10
W powiecie Bolesławieckim mieszka bardzo wielu reemigrantów i ich potomków z terenu dawnej Jugosławii, którym kultura dzisiejszej Bośni i Hercegowiny, Chorwacji czy Serbii jest szczególnie bliska. Kultywują m.in. bałkańskie tradycje kulinarne przywiezione w okolice Bolesławca po zakończeniu drugiej wojny.
Pita, rumaszyce, koszkifle, placki na kwaśnym mleku, sataraż, razowe pierogi, pieczenica... Każda z tych potraw to wyjątkowe danie o oryginalnej nazwie i tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Pita doczekała się tu nawet swojego święta. W maleńkiej, liczącej zaledwie 150 mieszkańców, wiosce Lipiany organizowane jest z wielkim rozmachem Bałkańskie Święto Pity.
Odsłon: 1240
 Zobacz więcej ... 

Radkowskie słodkości

2014-08-04
Mieszkańcy Krainy Gór Stołowych słyną ze wspaniałych słodkich wypieków. Z jednej strony lubią sięgać po stare, tradycyjne – choć w większości nieco już zmodyfikowane – przepisy. Z drugiej strony wprost uwielbiają nowinki kulinarne, dlatego chętnie pieką również ciasta  zgodnie z najnowszymi trendami cukierniczymi.  
Bardzo często komponentami radkowskich delicji są naturalne i niczym nie skażone owoce zebrane w sadzie, ogrodzie lub w lesie. To one decydują o ogromnej popularności tutejszych wypieków. Wszystkie słodkie wypieki z ziemi radkowskiej łączy jedno – po prostu są pyszne!!!
Odsłon: 978
 Zobacz więcej ... 

Gęsiego na dolnośląskie stoły

2014-06-25
Od kilku lat promuje się spożycie gęsiny w Polsce. Zorganizowany już po raz drugi konkurs kulinarny „Gęsina nie tylko na świętego Marcina” w Kudowie Zdroju (21 czerwca) miał na względzie przypomnienie i przywrócenie tradycji jedzenia przepysznej gęsi w naszych domach.
Odsłon: 625
 Zobacz więcej ... 

Warsztaty piwowarskie na pograniczu

2014-05-18
– W warzeniu piwa nie ma nic trudnego. Każdy je może sobie zrobić w domu, nie potrzeba żadnych skomplikowanych urządzeń, czynności i procesów. Jęczmienny słód, dobra woda, drożdże i chmiel – oto tajemnica magicznej produkcji – zapewniała Agnieszka Wołczaska-Prasolik podczas warsztatów piwowarskich  w Ratnie Górnym (17 maja).
Okazuje się, że można uwarzyć sobie piwo takie, jakie się lubi, o oryginalnym smaku i w niespotykanym stylu. Nawet początkujący piwowar może swoje pierwsze piwo wykonać z procesem zacierania. W jaki sposób?
Odsłon: 564
 Zobacz więcej ... 

Wielkanoc na ziemi kłodzkiej

2014-04-08
Podczas XVII Spotkania Tradycji Wielkanocnych Ziemi Kłodzkiej mogliśmy podziwiać 83 pięknie udekorowane, zastawione tradycyjnymi specjałami stoły wielkanocne. Obok stołów przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich oraz różne stowarzyszenia działające na ziemi kłodzkiej, znalazły się stoły zaprezentowane przez gości z innych obszarów Dolnego Śląska, m.in. z Morzęcina Małego (stowarzyszenie „Koniczyna”) oraz KGW Łapczyce i KGW Borkowa z ziemi żmigrodzkiej.
Odsłon: 892
 Zobacz więcej ... 

Świątecznie na ziemi radkowskiej

2014-04-07
Wielkanoc u podnóża Gór Stołowych bez mazurków i drożdżowej babki wielkanocnej? Niewyobrażalne! Podobnie jak bez paschy... Na stoły mieszkańców ziemi radkowskiej pascha trafiła dzięki rodakom z dawnych Kresów Wschodnich. Przyrządza się ją na wiele sposobów, zawsze jednak z dobrego tłustego twarogu, masła, kremowej śmietany, żółtek i mnóstwa słodkich bakalii (kandyzowana skórka pomarańczowa, suszone morele, daktyle, rodzynki, migdały, orzechy, wiórki czekolady).
Odsłon: 1067
 Zobacz więcej ... 

Jarmark Bożonarodzeniowy w gminie Radków

2013-12-17
Organizacje prezentujące się podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego w Ścinawce Średniej – Koła Gospodyń Wiejskich, Rady Sołeckie oraz Radkowski Klub Aktywnego Seniora „Srebrny Liść” – przygotowały po jednej potrawie wigilijnej. Wszystkie dania stworzyły wspólny świąteczny „Stół Gminy Radków”.
Znalazły się na nim: groch z kapustą (Koło Gospodyń Wiejskich ze Ścinawki Górnej), zupa grzybowa (KGW z Ratna Górnego), śledzie w oleju (Radkowski Klub Aktywnego Seniora „Srebrny Liść”), kompot z suszu (Rada Sołecka z Suszyny), ryba po grecku (Rada Sołecka z Raszkowa).
Odsłon: 1062
 Zobacz więcej ... 

Hubertus w Książu

2013-11-11
Stałymi punktami hubertowin są łowy otwierające sezon jesienno-zimowych polowań oraz wieńcząca łowy biesiada. Nie inaczej było na terenie Hipodromu Stada Ogierów Książ. Szanujące tradycje koła łowieckie odprawiły tam myśliwskie święto 9 listopada.
Odsłon: 1292
 Zobacz więcej ... 

Śląski Festiwal Kapusty

2013-10-09
Trzecia edycja Śląskiego Festiwalu Kapusty odbyła się tradycyjnie na terenie folwarku w Arboretum w Wojsławicach (6 października). 
Najważniejszą festiwalową konkurencją był pokaz kiszenia kapusty. Do udziału zgłosiły się kilkuosobowe drużyny, których zadaniem było zaprezentowanie umiejętności sprawnego szatkowania kapusty oraz jej ubijania, a właściwie udeptywania (zgodnie z tradycją), w beczkach.
Odsłon: 1166
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil