Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wieści z Dolnego Śląska

Gęsiego na dolnośląskie stoły

2014-06-25
Od kilku lat promuje się spożycie gęsiny w Polsce. Zorganizowany już po raz drugi konkurs kulinarny „Gęsina nie tylko na świętego Marcina” w Kudowie Zdroju (21 czerwca) miał na względzie przypomnienie i przywrócenie tradycji jedzenia przepysznej gęsi w naszych domach.
Odsłon: 592
 Zobacz więcej ... 

Warsztaty piwowarskie na pograniczu

2014-05-18
– W warzeniu piwa nie ma nic trudnego. Każdy je może sobie zrobić w domu, nie potrzeba żadnych skomplikowanych urządzeń, czynności i procesów. Jęczmienny słód, dobra woda, drożdże i chmiel – oto tajemnica magicznej produkcji – zapewniała Agnieszka Wołczaska-Prasolik podczas warsztatów piwowarskich  w Ratnie Górnym (17 maja).
Okazuje się, że można uwarzyć sobie piwo takie, jakie się lubi, o oryginalnym smaku i w niespotykanym stylu. Nawet początkujący piwowar może swoje pierwsze piwo wykonać z procesem zacierania. W jaki sposób?
Odsłon: 542
 Zobacz więcej ... 

Wielkanoc na ziemi kłodzkiej

2014-04-08
Podczas XVII Spotkania Tradycji Wielkanocnych Ziemi Kłodzkiej mogliśmy podziwiać 83 pięknie udekorowane, zastawione tradycyjnymi specjałami stoły wielkanocne. Obok stołów przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich oraz różne stowarzyszenia działające na ziemi kłodzkiej, znalazły się stoły zaprezentowane przez gości z innych obszarów Dolnego Śląska, m.in. z Morzęcina Małego (stowarzyszenie „Koniczyna”) oraz KGW Łapczyce i KGW Borkowa z ziemi żmigrodzkiej.
Odsłon: 858
 Zobacz więcej ... 

Świątecznie na ziemi radkowskiej

2014-04-07
Wielkanoc u podnóża Gór Stołowych bez mazurków i drożdżowej babki wielkanocnej? Niewyobrażalne! Podobnie jak bez paschy... Na stoły mieszkańców ziemi radkowskiej pascha trafiła dzięki rodakom z dawnych Kresów Wschodnich. Przyrządza się ją na wiele sposobów, zawsze jednak z dobrego tłustego twarogu, masła, kremowej śmietany, żółtek i mnóstwa słodkich bakalii (kandyzowana skórka pomarańczowa, suszone morele, daktyle, rodzynki, migdały, orzechy, wiórki czekolady).
Odsłon: 1035
 Zobacz więcej ... 

Jarmark Bożonarodzeniowy w gminie Radków

2013-12-17
Organizacje prezentujące się podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego w Ścinawce Średniej – Koła Gospodyń Wiejskich, Rady Sołeckie oraz Radkowski Klub Aktywnego Seniora „Srebrny Liść” – przygotowały po jednej potrawie wigilijnej. Wszystkie dania stworzyły wspólny świąteczny „Stół Gminy Radków”.
Znalazły się na nim: groch z kapustą (Koło Gospodyń Wiejskich ze Ścinawki Górnej), zupa grzybowa (KGW z Ratna Górnego), śledzie w oleju (Radkowski Klub Aktywnego Seniora „Srebrny Liść”), kompot z suszu (Rada Sołecka z Suszyny), ryba po grecku (Rada Sołecka z Raszkowa).
Odsłon: 1009
 Zobacz więcej ... 

Hubertus w Książu

2013-11-11
Stałymi punktami hubertowin są łowy otwierające sezon jesienno-zimowych polowań oraz wieńcząca łowy biesiada. Nie inaczej było na terenie Hipodromu Stada Ogierów Książ. Szanujące tradycje koła łowieckie odprawiły tam myśliwskie święto 9 listopada.
Odsłon: 1232
 Zobacz więcej ... 

Śląski Festiwal Kapusty

2013-10-09
Trzecia edycja Śląskiego Festiwalu Kapusty odbyła się tradycyjnie na terenie folwarku w Arboretum w Wojsławicach (6 października). 
Najważniejszą festiwalową konkurencją był pokaz kiszenia kapusty. Do udziału zgłosiły się kilkuosobowe drużyny, których zadaniem było zaprezentowanie umiejętności sprawnego szatkowania kapusty oraz jej ubijania, a właściwie udeptywania (zgodnie z tradycją), w beczkach.
Odsłon: 1113
 Zobacz więcej ... 

Opolski jarmark franciszkański

2013-09-28
Opole to nie tylko stolica polskiej piosenki – już od czternastu lat, w drugiej połowie września, Bracia Mniejsi organizują fantastyczny jarmark. Impreza ma charakter charytatywny, a cały dochód z tego wydarzenia zostaje przeznaczony na renowację średniowiecznego klasztoru. W tym roku, w weekend 21 – 22 września, jarmark rozkwitł ponownie przy klasztorze oraz pobliskich uliczkach.
Odsłon: 773
 Zobacz więcej ... 

Nowe smaki ziemi radkowskiej

2013-09-10
Babka ziemniaczana, gulasz wołowy z knedlami czeskimi, gołąbki z kaszą gryczaną, dzik na winie duszony z warzywami lub ciasto czereśniowe, to tylko kilka przykładów przysmaków ziemi radkowskiej. Można ich było spróbować w sobotę (7 września) podczas dożynek w Raszkowie.
Odsłon: 813
 Zobacz więcej ... 

Forum Tradycji

2013-08-20
Pierwsze Forum Tradycji w Kłodzku (15-18 sierpnia) było miejscem spotkania mistrzów tradycyjnego rzemiosła, smakoszy oraz wszystkich, których interesuje przeszłość. 
W ramach Forum Tradycji, w odrestaurowanych murach Wielkiego Kleszcza na Twierdzy Kłodzkiej, odbyła się konferencja "W zgodzie z naturą i tradycją. Produkty i usługi lokalne czynnikiem rozwoju pogranicza polsko-czeskiego" (17 sierpnia).
Odsłon: 1041
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil