Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wieści z Dolnego Śląska

Opolski jarmark franciszkański

2013-09-28
Opole to nie tylko stolica polskiej piosenki – już od czternastu lat, w drugiej połowie września, Bracia Mniejsi organizują fantastyczny jarmark. Impreza ma charakter charytatywny, a cały dochód z tego wydarzenia zostaje przeznaczony na renowację średniowiecznego klasztoru. W tym roku, w weekend 21 – 22 września, jarmark rozkwitł ponownie przy klasztorze oraz pobliskich uliczkach.
Odsłon: 810
 Zobacz więcej ... 

Nowe smaki ziemi radkowskiej

2013-09-10
Babka ziemniaczana, gulasz wołowy z knedlami czeskimi, gołąbki z kaszą gryczaną, dzik na winie duszony z warzywami lub ciasto czereśniowe, to tylko kilka przykładów przysmaków ziemi radkowskiej. Można ich było spróbować w sobotę (7 września) podczas dożynek w Raszkowie.
Odsłon: 851
 Zobacz więcej ... 

Forum Tradycji

2013-08-20
Pierwsze Forum Tradycji w Kłodzku (15-18 sierpnia) było miejscem spotkania mistrzów tradycyjnego rzemiosła, smakoszy oraz wszystkich, których interesuje przeszłość. 
W ramach Forum Tradycji, w odrestaurowanych murach Wielkiego Kleszcza na Twierdzy Kłodzkiej, odbyła się konferencja "W zgodzie z naturą i tradycją. Produkty i usługi lokalne czynnikiem rozwoju pogranicza polsko-czeskiego" (17 sierpnia).
Odsłon: 1073
 Zobacz więcej ... 

Festiwal pstrąga 2013

2013-07-23
Za nami szósta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim w Polanicy Zdroju (21 lipca). W tym roku festiwal miał nieco zmienioną formułę. 
W pierwszym etapie konkursu rywalizujący szefowie kuchni popisali się zręcznością w krojeniu surowych warzyw. Ich zadanie polegało na wykrojeniu z ziemniaków określonej liczby kostek, o określonej wielkości, oraz „rozwinięcie” niewielkiego walca wyciętego z rzodkwi w jak najdłuższą „wstążkę”. Arcytrudne zadanie!
Odsłon: 1266
 Zobacz więcej ... 

Rewolucje z pstrągiem

2013-05-13
W zorganizowanych po raz pierwszy kłodzkich „Rewolucjach z pstrągiem” (11 maja) rywalizowali profesjonaliści, koła gospodyń wiejskich oraz amatorzy. Zmagania kulinarne oceniali: Agnieszka Hajbura-Michałowska, prof. Zbigniew Horbowy oraz niżej podpisana. 
Rangę konkursu podniosła obecność prof. Zbigniewa Horbowego, czołowego polskiego projektanta szkła użytkowego, twórcy własnej szkoły wzorniczej, wieloletniego rektora Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu. Profesor oceniał walory estetyczne prezentowanych specjałów. Uczestnicy konkursów – mimo olbrzymiej tremy – stanęli na wysokości zadania i przygotowali pięknie zaaranżowane dania.
Odsłon: 1443
 Zobacz więcej ... 

Świątecznie w gminie Radków

2013-03-18
Podczas XII Wystawy Stołów Wielkanocnych w Ścinawce Średniej (17 marca) zaprezentowały się organizacje wiejskie oraz stowarzyszenia z terenu gminy Radków, a także reprezentacje partnerskich miejscowości z Republiki Czeskiej oraz goście z Czarnej Dąbrówki (Kaszuby) i gminy Pniewy (Wielkopolska).
Odsłon: 1366
 Zobacz więcej ... 

Spotkania Tradycji Wielkanocnych Ziemi Kłodzkiej

2013-03-18
W sobotę (16 marca) w Stroniu Śląskim już po raz szesnasty odbyły się Spotkania Tradycji Wielkanocnych Ziemi Kłodzkiej. Uczestnikami największej imprezy regionu byli przedstawiciele ponad stu różnych organizacji – przede wszystkim kół gospodyń wiejskich – które zaprezentowały stoły z tradycyjnymi potrawami wielkanocnymi, palmami, pisankami i wyrobami rękodzielniczymi.
Odsłon: 1150
 Zobacz więcej ... 

Świątecznie w Smolcu

2012-12-10
Atmosferę zbliżających się wielkimi krokami Świąt Bożego Narodzenia można było poczuć w Smolcu już w sobotę (8 grudnia). Koło Gospodyń Wiejskich przygotowało z wielką dbałością o szczegóły Spotkanie Opłatkowe dla mieszkańców Starego i Nowego Smolca oraz gości z Wrocławia.
Na pięknie nakrytych stołach pojawiło się dwanaście tradycyjnych potraw wigilijnych, dzieci z miejscowej szkoły zaprezentowały jasełka, była pachnąca choinka i zawieszona pod sufitem jemioła, kolędy i najważniejsze – moc życzeń podczas dzielenia się opłatkiem.
Odsłon: 976
 Zobacz więcej ... 

Mistrz Karpia 2012

2012-10-18
VI edycja zmagań restauratorów z Doliny Baryczy o tytuł „Mistrza Karpia 2012” odbyła się w restauracji „W Starym Młynie” w Niesułowicach (16 października). Konkurs zorganizowany przez Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy” był najważniejszym wydarzeniem wpisanym w program Dni Karpia 2012.
Odsłon: 1384
 Zobacz więcej ... 

Śląski Festiwal Kapusty

2012-10-08
Zorganizowany po raz drugi Śląski Festiwal Kapusty w Arboretum w Wojsławicach z pewnością na stałe wpisze się do kalendarza wydarzeń kulinarnych na Dolnym Śląsku. Nie tylko podtrzymuje tradycje kulinarne, ale również jest źródłem doskonałej zabawy.
W kulinarnym konkursie profesjonalistów „Kapuściany Smak 2012” wzięli udział mistrzowie kulinarni z sześciu wrocławskich restauracji:
Odsłon: 1443
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil