Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wieści z Dolnego Śląska

Hubertus w Książu

2013-11-11
Stałymi punktami hubertowin są łowy otwierające sezon jesienno-zimowych polowań oraz wieńcząca łowy biesiada. Nie inaczej było na terenie Hipodromu Stada Ogierów Książ. Szanujące tradycje koła łowieckie odprawiły tam myśliwskie święto 9 listopada.
Odsłon: 1388
 Zobacz więcej ... 

Śląski Festiwal Kapusty

2013-10-09
Trzecia edycja Śląskiego Festiwalu Kapusty odbyła się tradycyjnie na terenie folwarku w Arboretum w Wojsławicach (6 października). 
Najważniejszą festiwalową konkurencją był pokaz kiszenia kapusty. Do udziału zgłosiły się kilkuosobowe drużyny, których zadaniem było zaprezentowanie umiejętności sprawnego szatkowania kapusty oraz jej ubijania, a właściwie udeptywania (zgodnie z tradycją), w beczkach.
Odsłon: 1252
 Zobacz więcej ... 

Opolski jarmark franciszkański

2013-09-28
Opole to nie tylko stolica polskiej piosenki – już od czternastu lat, w drugiej połowie września, Bracia Mniejsi organizują fantastyczny jarmark. Impreza ma charakter charytatywny, a cały dochód z tego wydarzenia zostaje przeznaczony na renowację średniowiecznego klasztoru. W tym roku, w weekend 21 – 22 września, jarmark rozkwitł ponownie przy klasztorze oraz pobliskich uliczkach.
Odsłon: 880
 Zobacz więcej ... 

Nowe smaki ziemi radkowskiej

2013-09-10
Babka ziemniaczana, gulasz wołowy z knedlami czeskimi, gołąbki z kaszą gryczaną, dzik na winie duszony z warzywami lub ciasto czereśniowe, to tylko kilka przykładów przysmaków ziemi radkowskiej. Można ich było spróbować w sobotę (7 września) podczas dożynek w Raszkowie.
Odsłon: 900
 Zobacz więcej ... 

Forum Tradycji

2013-08-20
Pierwsze Forum Tradycji w Kłodzku (15-18 sierpnia) było miejscem spotkania mistrzów tradycyjnego rzemiosła, smakoszy oraz wszystkich, których interesuje przeszłość. 
W ramach Forum Tradycji, w odrestaurowanych murach Wielkiego Kleszcza na Twierdzy Kłodzkiej, odbyła się konferencja "W zgodzie z naturą i tradycją. Produkty i usługi lokalne czynnikiem rozwoju pogranicza polsko-czeskiego" (17 sierpnia).
Odsłon: 1132
 Zobacz więcej ... 

Festiwal pstrąga 2013

2013-07-23
Za nami szósta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim w Polanicy Zdroju (21 lipca). W tym roku festiwal miał nieco zmienioną formułę. 
W pierwszym etapie konkursu rywalizujący szefowie kuchni popisali się zręcznością w krojeniu surowych warzyw. Ich zadanie polegało na wykrojeniu z ziemniaków określonej liczby kostek, o określonej wielkości, oraz „rozwinięcie” niewielkiego walca wyciętego z rzodkwi w jak najdłuższą „wstążkę”. Arcytrudne zadanie!
Odsłon: 1330
 Zobacz więcej ... 

Rewolucje z pstrągiem

2013-05-13
W zorganizowanych po raz pierwszy kłodzkich „Rewolucjach z pstrągiem” (11 maja) rywalizowali profesjonaliści, koła gospodyń wiejskich oraz amatorzy. Zmagania kulinarne oceniali: Agnieszka Hajbura-Michałowska, prof. Zbigniew Horbowy oraz niżej podpisana. 
Rangę konkursu podniosła obecność prof. Zbigniewa Horbowego, czołowego polskiego projektanta szkła użytkowego, twórcy własnej szkoły wzorniczej, wieloletniego rektora Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu. Profesor oceniał walory estetyczne prezentowanych specjałów. Uczestnicy konkursów – mimo olbrzymiej tremy – stanęli na wysokości zadania i przygotowali pięknie zaaranżowane dania.
Odsłon: 1506
 Zobacz więcej ... 

Świątecznie w gminie Radków

2013-03-18
Podczas XII Wystawy Stołów Wielkanocnych w Ścinawce Średniej (17 marca) zaprezentowały się organizacje wiejskie oraz stowarzyszenia z terenu gminy Radków, a także reprezentacje partnerskich miejscowości z Republiki Czeskiej oraz goście z Czarnej Dąbrówki (Kaszuby) i gminy Pniewy (Wielkopolska).
Odsłon: 1427
 Zobacz więcej ... 

Spotkania Tradycji Wielkanocnych Ziemi Kłodzkiej

2013-03-18
W sobotę (16 marca) w Stroniu Śląskim już po raz szesnasty odbyły się Spotkania Tradycji Wielkanocnych Ziemi Kłodzkiej. Uczestnikami największej imprezy regionu byli przedstawiciele ponad stu różnych organizacji – przede wszystkim kół gospodyń wiejskich – które zaprezentowały stoły z tradycyjnymi potrawami wielkanocnymi, palmami, pisankami i wyrobami rękodzielniczymi.
Odsłon: 1220
 Zobacz więcej ... 

Świątecznie w Smolcu

2012-12-10
Atmosferę zbliżających się wielkimi krokami Świąt Bożego Narodzenia można było poczuć w Smolcu już w sobotę (8 grudnia). Koło Gospodyń Wiejskich przygotowało z wielką dbałością o szczegóły Spotkanie Opłatkowe dla mieszkańców Starego i Nowego Smolca oraz gości z Wrocławia.
Na pięknie nakrytych stołach pojawiło się dwanaście tradycyjnych potraw wigilijnych, dzieci z miejscowej szkoły zaprezentowały jasełka, była pachnąca choinka i zawieszona pod sufitem jemioła, kolędy i najważniejsze – moc życzeń podczas dzielenia się opłatkiem.
Odsłon: 1028
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil