Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wieści z Dolnego Śląska

Festiwal pstrąga 2013

2013-07-23
Za nami szósta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim w Polanicy Zdroju (21 lipca). W tym roku festiwal miał nieco zmienioną formułę. 
W pierwszym etapie konkursu rywalizujący szefowie kuchni popisali się zręcznością w krojeniu surowych warzyw. Ich zadanie polegało na wykrojeniu z ziemniaków określonej liczby kostek, o określonej wielkości, oraz „rozwinięcie” niewielkiego walca wyciętego z rzodkwi w jak najdłuższą „wstążkę”. Arcytrudne zadanie!
Odsłon: 1227
 Zobacz więcej ... 

Rewolucje z pstrągiem

2013-05-13
W zorganizowanych po raz pierwszy kłodzkich „Rewolucjach z pstrągiem” (11 maja) rywalizowali profesjonaliści, koła gospodyń wiejskich oraz amatorzy. Zmagania kulinarne oceniali: Agnieszka Hajbura-Michałowska, prof. Zbigniew Horbowy oraz niżej podpisana. 
Rangę konkursu podniosła obecność prof. Zbigniewa Horbowego, czołowego polskiego projektanta szkła użytkowego, twórcy własnej szkoły wzorniczej, wieloletniego rektora Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu. Profesor oceniał walory estetyczne prezentowanych specjałów. Uczestnicy konkursów – mimo olbrzymiej tremy – stanęli na wysokości zadania i przygotowali pięknie zaaranżowane dania.
Odsłon: 1410
 Zobacz więcej ... 

Świątecznie w gminie Radków

2013-03-18
Podczas XII Wystawy Stołów Wielkanocnych w Ścinawce Średniej (17 marca) zaprezentowały się organizacje wiejskie oraz stowarzyszenia z terenu gminy Radków, a także reprezentacje partnerskich miejscowości z Republiki Czeskiej oraz goście z Czarnej Dąbrówki (Kaszuby) i gminy Pniewy (Wielkopolska).
Odsłon: 1329
 Zobacz więcej ... 

Spotkania Tradycji Wielkanocnych Ziemi Kłodzkiej

2013-03-18
W sobotę (16 marca) w Stroniu Śląskim już po raz szesnasty odbyły się Spotkania Tradycji Wielkanocnych Ziemi Kłodzkiej. Uczestnikami największej imprezy regionu byli przedstawiciele ponad stu różnych organizacji – przede wszystkim kół gospodyń wiejskich – które zaprezentowały stoły z tradycyjnymi potrawami wielkanocnymi, palmami, pisankami i wyrobami rękodzielniczymi.
Odsłon: 1105
 Zobacz więcej ... 

Świątecznie w Smolcu

2012-12-10
Atmosferę zbliżających się wielkimi krokami Świąt Bożego Narodzenia można było poczuć w Smolcu już w sobotę (8 grudnia). Koło Gospodyń Wiejskich przygotowało z wielką dbałością o szczegóły Spotkanie Opłatkowe dla mieszkańców Starego i Nowego Smolca oraz gości z Wrocławia.
Na pięknie nakrytych stołach pojawiło się dwanaście tradycyjnych potraw wigilijnych, dzieci z miejscowej szkoły zaprezentowały jasełka, była pachnąca choinka i zawieszona pod sufitem jemioła, kolędy i najważniejsze – moc życzeń podczas dzielenia się opłatkiem.
Odsłon: 945
 Zobacz więcej ... 

Mistrz Karpia 2012

2012-10-18
VI edycja zmagań restauratorów z Doliny Baryczy o tytuł „Mistrza Karpia 2012” odbyła się w restauracji „W Starym Młynie” w Niesułowicach (16 października). Konkurs zorganizowany przez Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy” był najważniejszym wydarzeniem wpisanym w program Dni Karpia 2012.
Odsłon: 1340
 Zobacz więcej ... 

Śląski Festiwal Kapusty

2012-10-08
Zorganizowany po raz drugi Śląski Festiwal Kapusty w Arboretum w Wojsławicach z pewnością na stałe wpisze się do kalendarza wydarzeń kulinarnych na Dolnym Śląsku. Nie tylko podtrzymuje tradycje kulinarne, ale również jest źródłem doskonałej zabawy.
W kulinarnym konkursie profesjonalistów „Kapuściany Smak 2012” wzięli udział mistrzowie kulinarni z sześciu wrocławskich restauracji:
Odsłon: 1401
 Zobacz więcej ... 

Święto Miodu i Wina w Przemkowie

2012-10-03
Zapomniane przez lata polskie owoce – aronia, czarna porzeczka, wiśnie, jarzębina, dzika róża, truskawki i śliwki – powróciły na nasze stoły w postaci win owocowych jak z domowej piwniczki. Są wśród nich zarówno wina słodkie i półsłodkie, jak i wytrawne. Takie właśnie wina można było kupić podczas XIII Dolnośląskiego Święta Miodu i Wina w Przemkowie (29-30 września).
Odsłon: 1544
 Zobacz więcej ... 

Festiwal wody mineralnej

2012-09-29
Okazuje się, że woda mineralna może być doskonałym komponentem wybornych w smaku dań. Przekonali się o tym uczestnicy „Festiwalu wody mineralnej” w Kudowie Zdroju (23 września).
Janusz Skrobot oraz Waldemar Załuski – utytułowani mistrzowie kuchni reprezentujący Klub Kulinarny Hrabstwa Kłodzkiego – na bazie kudowskiej wody mineralnej przygotowali kilka dań, którymi częstowali festiwalowych gości.
Odsłon: 1027
 Zobacz więcej ... 

Święto Ziemniaka

2012-09-25
Organizatorem imprezy było Muzeum Kultury Ludowej Pogórza Sudeckiego w Kudowie Pstrążnej (23 września). Na pięknie nakrytych stołach panie z Kół Gospodyń Wiejskich zaprezentowały przygotowane przez siebie popisowe ziemniaczane specjały. Woliborzanki z Woliborza pochwaliły się pieczonymi w piekarniku placuszkami ziemniaczano-serowymi, wcześniej panierowanymi i dość pikantnie przyprawionymi.
Odsłon: 1031
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil