Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wieści z Dolnego Śląska

Świątecznie w Smolcu

2012-12-10
Atmosferę zbliżających się wielkimi krokami Świąt Bożego Narodzenia można było poczuć w Smolcu już w sobotę (8 grudnia). Koło Gospodyń Wiejskich przygotowało z wielką dbałością o szczegóły Spotkanie Opłatkowe dla mieszkańców Starego i Nowego Smolca oraz gości z Wrocławia.
Na pięknie nakrytych stołach pojawiło się dwanaście tradycyjnych potraw wigilijnych, dzieci z miejscowej szkoły zaprezentowały jasełka, była pachnąca choinka i zawieszona pod sufitem jemioła, kolędy i najważniejsze – moc życzeń podczas dzielenia się opłatkiem.
Odsłon: 1042
 Zobacz więcej ... 

Mistrz Karpia 2012

2012-10-18
VI edycja zmagań restauratorów z Doliny Baryczy o tytuł „Mistrza Karpia 2012” odbyła się w restauracji „W Starym Młynie” w Niesułowicach (16 października). Konkurs zorganizowany przez Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy” był najważniejszym wydarzeniem wpisanym w program Dni Karpia 2012.
Odsłon: 1484
 Zobacz więcej ... 

Śląski Festiwal Kapusty

2012-10-08
Zorganizowany po raz drugi Śląski Festiwal Kapusty w Arboretum w Wojsławicach z pewnością na stałe wpisze się do kalendarza wydarzeń kulinarnych na Dolnym Śląsku. Nie tylko podtrzymuje tradycje kulinarne, ale również jest źródłem doskonałej zabawy.
W kulinarnym konkursie profesjonalistów „Kapuściany Smak 2012” wzięli udział mistrzowie kulinarni z sześciu wrocławskich restauracji:
Odsłon: 1523
 Zobacz więcej ... 

Święto Miodu i Wina w Przemkowie

2012-10-03
Zapomniane przez lata polskie owoce – aronia, czarna porzeczka, wiśnie, jarzębina, dzika róża, truskawki i śliwki – powróciły na nasze stoły w postaci win owocowych jak z domowej piwniczki. Są wśród nich zarówno wina słodkie i półsłodkie, jak i wytrawne. Takie właśnie wina można było kupić podczas XIII Dolnośląskiego Święta Miodu i Wina w Przemkowie (29-30 września).
Odsłon: 1657
 Zobacz więcej ... 

Festiwal wody mineralnej

2012-09-29
Okazuje się, że woda mineralna może być doskonałym komponentem wybornych w smaku dań. Przekonali się o tym uczestnicy „Festiwalu wody mineralnej” w Kudowie Zdroju (23 września).
Janusz Skrobot oraz Waldemar Załuski – utytułowani mistrzowie kuchni reprezentujący Klub Kulinarny Hrabstwa Kłodzkiego – na bazie kudowskiej wody mineralnej przygotowali kilka dań, którymi częstowali festiwalowych gości.
Odsłon: 1112
 Zobacz więcej ... 

Święto Ziemniaka

2012-09-25
Organizatorem imprezy było Muzeum Kultury Ludowej Pogórza Sudeckiego w Kudowie Pstrążnej (23 września). Na pięknie nakrytych stołach panie z Kół Gospodyń Wiejskich zaprezentowały przygotowane przez siebie popisowe ziemniaczane specjały. Woliborzanki z Woliborza pochwaliły się pieczonymi w piekarniku placuszkami ziemniaczano-serowymi, wcześniej panierowanymi i dość pikantnie przyprawionymi.
Odsłon: 1149
 Zobacz więcej ... 

Strzelińskie smaki

2012-09-10
Jarmark Produktu Lokalnego w Strzelinie na stałe wpisał się do kalendarza ważnych wydarzeń kulinarnych w regionie. Wyróżnikiem imprezy są organizowane cyklicznie konkursy – rozstrzygane w różnych kategoriach –  na najlepszy produkt w danym roku. Podczas sobotniego (8 września) Jarmarku – jak zwykle – najwięcej emocji wzbudzał konkurs kulinarny.
Odsłon: 1958
 Zobacz więcej ... 

Święto Wsi Kłodzkiej

2012-08-29
Gospodarzem dożynek było Żelazno (26 sierpnia). Obchody święta plonów rozpoczęły się Mszą św. dziękczynną i barwnym korowodem, a następnie – zgodnie z tradycją – odbyło się wręczenie chleba i ośpiewanie wieńców.
Plon niesiemy, plon
w gospodarzy dom!
Aby dobrze plonowało,
po sto korcy z kopy dało.
Prowadzimy plon,
w gospodarzy dom!
Odsłon: 897
 Zobacz więcej ... 

Festiwal Zupy

2012-08-29
Tysiące osób przyjechało w niedzielę (26 sierpnia) do Jedliny Zdroju na X Dolnośląski Festiwal Zupy. Tym razem w konkursowe szranki stanęły restauracje i kucharze amatorzy, którzy przygotowali aż 49 zup.
Po pracowitych obradach jurorzy wyłonili zwycięzców. Oto wyniki konkursu:
Odsłon: 1118
 Zobacz więcej ... 

Święto Pierogów w Paszowicach

2012-08-29
Z farszem mięsnym lub serowym, z kaszą lub z ziemniakami, z owocami lub z warzywami. Małe, duże i olbrzymie. Gotowane, smażone lub pieczone. Wszystkie miały jedną wspólną cechę – były przepyszne!!! O czym mowa? O pierogach oczywiście. W Paszowicach doczekały się one swojego święta, które jest prawdziwą gratką dla wielkiej rodziny fanów tych przysmaków.
Odsłon: 1158
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil