Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wieści z Dolnego Śląska

Festiwal Pstrąga

2012-07-24
Ogólnopolski Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim jest jedną z dziesięciu imprez biorących udział w najbardziej prestiżowym wydarzeniu w polskiej gastronomii – Kulinarnym Pucharze Polski. W tym roku Miejskie Centrum Kultury w Polanicy Zdroju oraz Klub Kulinarny Hrabstwa Kłodzkiego zorganizowali go już po raz piąty (22 lipca).
Odsłon: 1963
 Zobacz więcej ... 

Uczta w Dworze Górnym

2012-07-11
Na początek trochę historii. Otóż renesansowy Dwór Górny w Nowej Rudzie wzniesiony został w 1598 roku, o czym świadczy świetnie zachowany napis na portalu. Dwór był siedzibą różnych przedstawicieli rodów szlacheckich, w tym Stillfriedów, Magnisów, Tschischwitzów, czego śladem są do dziś zachowane herby w elewacji i portalu.
Odsłon: 1412
 Zobacz więcej ... 

Festiwal Kultury Południowosłowiańskiej

2012-06-28
Sobotni (23 czerwca) Festiwal Kultury Południowosłowiańskiej w Bolesławcu był doskonałą okazją do spróbowania potraw bałkańskich, przygotowanych przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich oraz członków Stowarzyszenia Reemigrantów z Bośni, ich Potomków oraz Przyjaciół.
Odsłon: 874
 Zobacz więcej ... 

Aktywni Seniorzy

2012-06-27
Rok 2012 to nie tylko Euro 2012 i Igrzyska Olimpijskie w Londynie. To również Europejski Rok Aktywności Osób Starszych i Solidarności Międzypokoleniowej. Ma on służyć poprawieniu świadomości potencjału osób starszych oraz promocji zdrowia i aktywności społecznej seniorów.
Odsłon: 1192
 Zobacz więcej ... 

Święto Truskawki

2012-06-18
Zorganizowane przez Stowarzyszenie Rozwoju Pęgowa Święto Truskawki na dobre wpisało się już do kalendarza wydarzeń kulturalnych w tej podwrocławskiej miejscowości (16 czerwca). Największą atrakcją były jak zwykle truskawkowe konkursy.
Odsłon: 1158
 Zobacz więcej ... 

Piknik w Chacie nad Sztolnią

2012-06-02
Chata nad Sztolnią w Bystrzycy Górnej, niedaleko Świdnicy, to pięknie położony pensjonat i restauracja. Wokół rosną lasy i rozciągają się łąki porośnięte starymi drzewami. Jednym słowem, jest to miejsce sprzyjające rodzinnemu wypoczynkowi i wszelkiego rodzaju spotkaniom w scenerii przyrody. Takim wyjątkowym spotkaniem był w miniony piątek (1 czerwca) piknik z okazji Dnia Dziecka.
Odsłon: 1280
 Zobacz więcej ... 

Jarmark Opałkowy

2012-05-02
Miłośnicy produktów tradycyjnych i regionalnych, którzy przybyli na pierwszy Opałkowy Jarmark Naturalny w Bolesławcu (28-29 kwietnia) nie byli zawiedzeni. Twórcy ludowi, artyści oraz producenci lokalnych specjałów kulinarnych przygotowali dla gości imprezy mnóstwo atrakcyjnych wyrobów. Zorganizowany po raz pierwszy Jarmark Opałkowy w Bolesławcu (28-29 kwietnia) z pewnością wpisze się na stałe do kalendarza ważnych wydarzeń kulinarnych na Dolnym Śląsku.
Odsłon: 828
 Zobacz więcej ... 

W kwietniu na zamkowych stołach rządzi gęś

2012-04-19
Polski ruch slow food, czyli dobrego jedzenia, od lat stara się przywrócić na polskie stoły kaczki, gęsi, przepiórki i inne zapomniane drobiowe przysmaki. Dolnośląski Zamek Kliczków włącza się w ten trend, proponując gościom festiwale tematyczne, podczas których mogą delektować się wybornymi staropolskimi smakami.
Trwający w marcu „Festiwal kaczki”, cieszył tak dużą popularnością, że inicjatorzy postanowili zaserwować gościom kolejną propozycję tradycyjnego jadła w ciekawym wydaniu. 2 kwietnia w Zamku Kliczków rozpoczął się „Festiwal gęsi”.
Odsłon: 781
 Zobacz więcej ... 

Obornickie Stoły Wielkanocne

2012-03-27
Czwarta edycja Wystawy Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych w Obornikach Śląskich (24 marca) była doskonałą okazją do zaprezentowania bogatych i niezwykle zróżnicowanych dolnośląskich tradycji świątecznych.
Koła gospodyń wiejskich oraz różne stowarzyszenia przygotowały na sobotnie spotkanie wspaniałe potrawy wielkanocne, które wzbudzały zachwyt swym wyglądem i zachwycały smakiem.
Odsłon: 1642
 Zobacz więcej ... 

Ale pasztet!

2011-11-14
Od piątku do niedzieli (11-13 listopada) w Zamku w Kliczków trwał pierwszy Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale pasztet!”. Imprezę zorganizowali: Stowarzyszenie LGD Bory Dolnośląskie wspólnie z Fundacją Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
Królowała oczywiście dziczyzna i grzyby z Borów Dolnośląskich.
Odsłon: 2158
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil