Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wieści z Dolnego Śląska

Aktywni Seniorzy

2012-06-27
Rok 2012 to nie tylko Euro 2012 i Igrzyska Olimpijskie w Londynie. To również Europejski Rok Aktywności Osób Starszych i Solidarności Międzypokoleniowej. Ma on służyć poprawieniu świadomości potencjału osób starszych oraz promocji zdrowia i aktywności społecznej seniorów.
Odsłon: 1110
 Zobacz więcej ... 

Święto Truskawki

2012-06-18
Zorganizowane przez Stowarzyszenie Rozwoju Pęgowa Święto Truskawki na dobre wpisało się już do kalendarza wydarzeń kulturalnych w tej podwrocławskiej miejscowości (16 czerwca). Największą atrakcją były jak zwykle truskawkowe konkursy.
Odsłon: 1083
 Zobacz więcej ... 

Piknik w Chacie nad Sztolnią

2012-06-02
Chata nad Sztolnią w Bystrzycy Górnej, niedaleko Świdnicy, to pięknie położony pensjonat i restauracja. Wokół rosną lasy i rozciągają się łąki porośnięte starymi drzewami. Jednym słowem, jest to miejsce sprzyjające rodzinnemu wypoczynkowi i wszelkiego rodzaju spotkaniom w scenerii przyrody. Takim wyjątkowym spotkaniem był w miniony piątek (1 czerwca) piknik z okazji Dnia Dziecka.
Odsłon: 1187
 Zobacz więcej ... 

Jarmark Opałkowy

2012-05-02
Miłośnicy produktów tradycyjnych i regionalnych, którzy przybyli na pierwszy Opałkowy Jarmark Naturalny w Bolesławcu (28-29 kwietnia) nie byli zawiedzeni. Twórcy ludowi, artyści oraz producenci lokalnych specjałów kulinarnych przygotowali dla gości imprezy mnóstwo atrakcyjnych wyrobów. Zorganizowany po raz pierwszy Jarmark Opałkowy w Bolesławcu (28-29 kwietnia) z pewnością wpisze się na stałe do kalendarza ważnych wydarzeń kulinarnych na Dolnym Śląsku.
Odsłon: 777
 Zobacz więcej ... 

W kwietniu na zamkowych stołach rządzi gęś

2012-04-19
Polski ruch slow food, czyli dobrego jedzenia, od lat stara się przywrócić na polskie stoły kaczki, gęsi, przepiórki i inne zapomniane drobiowe przysmaki. Dolnośląski Zamek Kliczków włącza się w ten trend, proponując gościom festiwale tematyczne, podczas których mogą delektować się wybornymi staropolskimi smakami.
Trwający w marcu „Festiwal kaczki”, cieszył tak dużą popularnością, że inicjatorzy postanowili zaserwować gościom kolejną propozycję tradycyjnego jadła w ciekawym wydaniu. 2 kwietnia w Zamku Kliczków rozpoczął się „Festiwal gęsi”.
Odsłon: 731
 Zobacz więcej ... 

Obornickie Stoły Wielkanocne

2012-03-27
Czwarta edycja Wystawy Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych w Obornikach Śląskich (24 marca) była doskonałą okazją do zaprezentowania bogatych i niezwykle zróżnicowanych dolnośląskich tradycji świątecznych.
Koła gospodyń wiejskich oraz różne stowarzyszenia przygotowały na sobotnie spotkanie wspaniałe potrawy wielkanocne, które wzbudzały zachwyt swym wyglądem i zachwycały smakiem.
Odsłon: 1516
 Zobacz więcej ... 

Ale pasztet!

2011-11-14
Od piątku do niedzieli (11-13 listopada) w Zamku w Kliczków trwał pierwszy Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale pasztet!”. Imprezę zorganizowali: Stowarzyszenie LGD Bory Dolnośląskie wspólnie z Fundacją Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
Królowała oczywiście dziczyzna i grzyby z Borów Dolnośląskich.
Odsłon: 2052
 Zobacz więcej ... 

Mistrz Karpia 2011

2011-10-28
Trwające dwa miesiące Dni Karpia w Dolinie Baryczy zakończył wielki konkurs „Mistrz Karpia 2011”, który odbył się 26 października w Przygodzicach, w restauracji „Górecznik-Wigwam”.
Partnerami głównego organizatora konkursu, czyli stowarzyszenia „Partnerstwo dla Doliny Baryczy, byli: Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy we Wrocławiu, Unilever Food Solutions, Muzeum Etnograficzne we Wrocławiu oraz  nowe stowarzyszenie mistrzów kuchni – Dolnośląska Akademia Tradycji i Smaku.
Odsłon: 1542
 Zobacz więcej ... 

Wielkie ucztowanie w Jutrzynie

2011-10-03
Na ziemi strzelińskiej, podobnie jak na całym Dolnym Śląsku, mieszają się różne kultury, tradycje i taka też jest – niezwykle bogata i zróżnicowana – współczesna kuchnia tego regionu. Kultywuje się tu m.in. podlaskie, rzeszowskie i wielkopolskie tradycje kulinarne. Najsilniej zaznaczają się jednak tradycje mające rodowód kresowy, pielęgnowane i podtrzymywane przez Koła Gospodyń Wiejskich.
Odsłon: 1131
 Zobacz więcej ... 

Słodki Przemków

2011-09-26
Dolnośląski Festiwal Miodu i Wina (23-25 września) jest zwieńczeniem sezonu pszczelarskiego i prawdziwym rajem dla miłośników różnogatunkowych miodów, zwłaszcza miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich i innych produktów z pasieki, amatorów wina, wielbicieli natury, produktu lokalnego i tradycyjnego, a także producentów wina i miodu, którzy chętnie prezentują swoje wyroby.
Odsłon: 1019
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil