Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wieści z Dolnego Śląska

Dzień Św. Floriana w Bystrzycy Kłodzkiej

2011-05-03
Obchody Dnia Św. Floriana w Bystrzycy Kłodzkiej są niezwykle podniosłe. To patron tej urokliwej miejscowości, do tego opiekun cieszących się dużym szacunkiem strażaków. Jeśli do tego dodać, że obchody odbyły się w ramach Dni Miast Partnerskich (Bystrzyca Kłodzka – Usti nad Orlicą), to nie powinno dziwić, że dla mieszkańców Bystrzycy był to szczególny dzień. Miał zatem właściwą oprawę, na płaszczyźnie smakowej zadbały o nią m.in. panie z gminnych KGW.
Odsłon: 1275
 Zobacz więcej ... 

Niedziela Palmowa w Bardzie Śląskim

2011-04-18
Dziedziniec Bazyliki Nawiedzenia NMP i wnętrza klasztorem redemptorystów w Bardzie Śląskim tworzyły przepiękną scenerię Jarmarku Wielkanocnego, który odbył się w Niedzielę Palmową (17 kwietnia). 
Największą atrakcją Jarmarku był konkurs na Najciekawszą Prezentację Tradycji Wielkanocnych. Jego organizatorami były: Gmina Bardo, Koło Gospodyń Wiejskich w Brzeźnicy, Biblioteka Publiczna w Bardzie, Centrum Kultury i Promocji oraz Parafia Nawiedzenia NMP w Bardzie.
Odsłon: 1282
 Zobacz więcej ... 

Wielkanocne smaki Smolca

2011-04-13
Święta Wielkanocy są w polskiej tradycji odzwierciedleniem gościnności i głębokiej pobożności. Taką właśnie wyjątkową atmosferę można było poczuć w Smolcu (10 kwietnia) podczas przedświątecznego spotkania mieszkańców i zaproszonych gości.
Uroczystość zorganizowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich oraz członkowie Towarzystwa Przyjaciół Smolca, a wśród szacownych gości byli przedstawiciele duchowieństwa.
Odsłon: 1666
 Zobacz więcej ... 

Kulinarny Rekord Guinnessa

2011-03-21
W sobotę (19 marca) w restauracji Cykada w Stanowicach (powiat Oława) pobity został dotychczasowy kulinarny rekord Guinnessa. Mistrzowie kulinarni z dolnośląskich restauracji – Grzegorz Jankowiak (szef kuchni Cykada w Stanowicach), Tadeusz Hupa (szef kuchni hotelu Wrocław), Marcin Bielec (technolog żywienia UPEMI – Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, szef kuchni), Kamil Rękar (kucharz z Art Hotelu we Wrocławiu) oraz Piotr Stania (technolog z Zakładu Wędliniarskiego Andrzeja Stani w Świerklanach) upiekli pasztet o wadze… 102 kg!!!
Odsłon: 2181
 Zobacz więcej ... 

Róże Kłodzkie rozdane

2011-01-30
W piątek (28 stycznia) w Muzeum Ziemi Kłodzkiej odbyła się uroczystość ogłoszenia wyników i wręczenia nagród „Róża Kłodzka”, przyznawanych co roku przez Starostę Kłodzkiego.
Nagrody przyznawane są w siedmiu kategoriach:
Odsłon: 835
 Zobacz więcej ... 

Wigilijne Inspiracje

2010-12-13
„Wigilijne Inspiracje” – impreza zorganizowana przez „Galerię Twierdza Kłodzko” we współpracy z Klubem Kulinarnym Hrabstwa Kłodzkiego – to prezentacja stołów wigilijnych, pokazy kulinarne, występy, a także dwa konkursy kulinarne: na „Najpiękniejszy stół wigilijny” oraz na „Najsmaczniejsze potrawy wigilijne”.
Odsłon: 3251
 Zobacz więcej ... 

Smakowite Krosnowice

2010-11-08
Głównym motywem Hubertusa w Krosnowicach (6 listopada) był – tak jak w ubiegłym roku – konkurs przetworów domowych, do którego zgłoszono mnóstwo pasteryzowanych i marynowanych specjałów.
Imprezę zorganizowało Towarzystwo Miłośników Krosnowic oraz Stowarzyszenie Edukacja i Rozwój.
Startujący w konkursie mieszkańcy Krosnowic, m.in. członkinie Koła Gospodyń Wiejskich, zaprezentowali wspaniałe receptury na smakowitości z półek domowych spiżarni.
Odsłon: 1577
 Zobacz więcej ... 

IV Konkurs Kulinarny "Mistrz Karpia"

2010-09-13
W dniach od 4 września do 31 października odbywają się w Miliczu coroczne „Dni Karpia”. W ramach programu w niedzielę 12 września miał miejsce IV Konkurs Kulinarny „Mistrz Karpia”.
Karp znany był już przed naszą erą, pisał o nim Arystoteles i Pliniusz Starszy. W Europie była to pierwsza ryba hodowana w sztucznych stawach zakładanych przy klasztorach.
Czemu polskie święto karpia odbywa się właśnie w Miliczu? Otóż hodowla tej słodkowodnej ryby w Dolinie Baryczy (w której położony jest Milicz) zapoczątkowana została już w średniowieczu przez zakon cystersów. W ciągu stuleci tradycja ta była kontynuowana przez kolejnych władców tych ziem: Kurzbachów, Maltzanów, Hatzfeldów, Hochbergów, Reichenbachów i Radziwiłłów. Przed II wojną światową karp królował na stołach mieszczan w Breslau i Berlinie.
Odsłon: 1293
 Zobacz więcej ... 

Strzelińskie smaki

2010-09-06
4 września Starostwo Powiatowe w Strzelinie w partnerstwie ze wszystkimi Gminami Powiatu Strzelińskiego oraz PUP zorganizowało w Strzelinie pierwszy „Jarmark Produktu Lokalnego”.
Głównym celem tego przedsięwzięcia było zidentyfikowanie i promocja produktów wytwarzanych na terenie Powiatu Strzelińskiego oraz integracja lokalnych wytwórców, artystów i usługodawców. Organizatorom zależało na dotarciu do szerokiego grona odbiorców. W tym celu przeprowadzono konkurs na Najlepszy Produkt Lokalny w 6 różnych kategoriach:
Odsłon: 2596
 Zobacz więcej ... 

Jarmark Forteczny

2010-08-17
Jarmark Forteczny to magiczna i inspirująca impreza, która corocznie towarzyszy Dniom Twierdzy w Kłodzku. Goście mają okazję przenieść się do czasów, kiedy kłodzki handel rozwijał się prężnie, a Rynek przez cały rok tętnił życiem.
Kłodzko znajdowało się na szlaku bursztynowym i stanowiło centrum ówczesnego kupiectwa. Smaki, zapachy i kolory jarmarku pozwoliły poczuć magię tamtych czasów. Na straganach można było kupić pyszne miody, nalewki, wina, a także potrawy i produkty z regionu.
Odsłon: 1053
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil