Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wieści z Dolnego Śląska

Przygotowania do X edycji Kulinarnego Pucharu Polski

2009-12-23
Ruszyły przygotowania do X edycji Kulinarnego Pucharu Polski – najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego w Polsce.
Uczestnicy jubileuszowej edycji tej imprezy zostaną wyłonieni spośród zwycięzców następujących konkursów:
Odsłon: 1086
 Zobacz więcej ... 

Świat toruńskiego piernika w Muzeum Papiernictwa w Dusznikach Zdroju

2009-12-09
To już ostatni moment na otwarcie zakamarków kuchennych szafek i sięgnięcie po przyprawy – znów uniesie się zapach cynamonu, imbiru, kardamonu i muszkatu. To będzie znaczyło, że pieką się pierniki. A może inspiracją będzie dla Państwa oryginalny przepis na pierniki toruńskie?
7 grudnia w Muzeum Papiernictwa w Dusznikach Zdroju odbył się wernisaż, „Świat toruńskiego piernika”, przygotowany przez Muzeum Okręgowe w Toruniu, połączony z wypiekiem tradycyjnych pierników toruńskich.
Odsłon: 4326
 Zobacz więcej ... 

Świątecznie w Kłodzku

2009-12-09
Prawdziwie świątecznie zrobiło się w Kłodzku już 6 grudnia. Od godziny 15 plac pod Ratuszem należał do św. Mikołaja i gości jarmarku bożonarodzeniowego.
Na stoiskach można było kupić choinkowe ozdoby, szopki, ceramikę i różne wyroby rękodzieła, a także miody, naturalne soki i konfitury, swojskie wędliny – „wyndzonki”, pieczone na zakwasie chleby, grzane wino i świąteczne ciasta. Oczywiście królowały pierniki i pierniczki, ale były też inne wypieki, np. „szarlotka-pychotka”. To pyszne ciasto upiekła p. Dorota Majder, oto przepis:
Odsłon: 1877
 Zobacz więcej ... 

Zapowiedzi kulinarnych imprez bożonarodzeniowych na Dolnym Śląsku

2009-12-03
Prezenty od Muzeum Papiernictwa w Dusznikach Zdroju
7 grudnia o godzinie 13 w Muzeum Papiernictwa zostaną otwarte dwie wystawy, wprowadzające w atmosferę Świąt Bożego Narodzenia: „Moja przygoda w muzeum” oraz „Świat toruńskiego piernika”. Ekspozycje zostały wypożyczone z Muzeum Okręgowego w Toruniu. Wystawy są świątecznymi prezentami dla wszystkich, którzy w tym dniu odwiedzą dusznickie Muzeum. Na tym jednak nie koniec niespodzianek…
Goście będą mogli degustować tradycyjne toruńskie pierniki oraz wziąć udział w pokazie wypieku tych korzennych wyrobów w wykonaniu toruńskich muzealniczek. Zaprezentowane zostaną dzieje dawnego rzemiosła i przemysłu piernikarskiego przy użyciu specjalnych eksponatów umieszczonych w drewnianej siedmiometrowej kodze, symbolizującej dawny żaglowiec handlowy.
Odsłon: 1474
 Zobacz więcej ... 

Dolnośląskie rozmaitości kulinarne

2009-11-28
Na Dolnym Śląsku swoje święto mają pstrągi, karpie, grzyby, jagody, dynie, mąka, chleb, gryka, miód i wino, swój dzień mają także sady, ziemniaki, pierogi, ogórki i sery.
W tym roku, podobnie jak w minionych latach, dolnośląskie imprezy kulinarne zorganizowano z dużym rozmachem. Były one świetną okazją do poznania niezwykle różnorodnych smaków naszego regionu.
Odsłon: 1419
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil