Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wieści z Dolnego Śląska

III Międzynarodowy Festiwal Pstrąga

2010-06-08
Smakosze ryb mogli poczuć się jak w raju. Pstrągów przyrządzanych na najróżniejsze sposoby można było skosztować podczas III Międzynarodowego Festiwalu Pstrąga w Polanicy Zdroju (5 czerwca).
Pomysłodawcami, a zarazem głównymi organizatorami konkursu byli Waldemar Załuski i Janusz Skrobot z Klubu Kulinarnego Hrabstwa Kłodzkiego. Festiwal objął patronatem Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques Polska.
Konkurs został nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski.
Odsłon: 1252
 Zobacz więcej ... 

Kongres Regionów

2010-05-20
Od 19 maja Świdnica przez kilka dni dzierży nieformalny tytuł samorządowej stolicy Polski. Tego dnia zainaugurowano w tym mieście Kongres Regionów, czyli cykl spotkań i paneli dyskusyjnych dla samorządowców z całego kraju. Takie niezwykłe spotkanie musi mieć godną oprawę, w tym oprawę kulinarną. Tak też się stało, najlepsi samorządowcy w Polsce mieli okazję skosztować wybornych potraw podczas wczorajszego bankietu. Wśród przysmaków znalazły się m.in. 
Odsłon: 1935
 Zobacz więcej ... 

Kulinarna Orkiestra w Jeleniej Górze-Cieplicach

2010-01-14
Niemal 3 tysiące wolontariuszy Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy na Dolnym Śląsku zbierało w niedzielę (10 stycznia) pieniądze na pomoc dzieciom z chorobami nowotworowymi. W Kotlinie Jeleniogórskiej zagrała „Kulinarna Orkiestra” Klubu Kucharzy Sudeckich pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Odsłon: 784
 Zobacz więcej ... 

Przygotowania do X edycji Kulinarnego Pucharu Polski

2009-12-23
Ruszyły przygotowania do X edycji Kulinarnego Pucharu Polski – najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego w Polsce.
Uczestnicy jubileuszowej edycji tej imprezy zostaną wyłonieni spośród zwycięzców następujących konkursów:
Odsłon: 1115
 Zobacz więcej ... 

Świat toruńskiego piernika w Muzeum Papiernictwa w Dusznikach Zdroju

2009-12-09
To już ostatni moment na otwarcie zakamarków kuchennych szafek i sięgnięcie po przyprawy – znów uniesie się zapach cynamonu, imbiru, kardamonu i muszkatu. To będzie znaczyło, że pieką się pierniki. A może inspiracją będzie dla Państwa oryginalny przepis na pierniki toruńskie?
7 grudnia w Muzeum Papiernictwa w Dusznikach Zdroju odbył się wernisaż, „Świat toruńskiego piernika”, przygotowany przez Muzeum Okręgowe w Toruniu, połączony z wypiekiem tradycyjnych pierników toruńskich.
Odsłon: 4408
 Zobacz więcej ... 

Świątecznie w Kłodzku

2009-12-09
Prawdziwie świątecznie zrobiło się w Kłodzku już 6 grudnia. Od godziny 15 plac pod Ratuszem należał do św. Mikołaja i gości jarmarku bożonarodzeniowego.
Na stoiskach można było kupić choinkowe ozdoby, szopki, ceramikę i różne wyroby rękodzieła, a także miody, naturalne soki i konfitury, swojskie wędliny – „wyndzonki”, pieczone na zakwasie chleby, grzane wino i świąteczne ciasta. Oczywiście królowały pierniki i pierniczki, ale były też inne wypieki, np. „szarlotka-pychotka”. To pyszne ciasto upiekła p. Dorota Majder, oto przepis:
Odsłon: 1921
 Zobacz więcej ... 

Zapowiedzi kulinarnych imprez bożonarodzeniowych na Dolnym Śląsku

2009-12-03
Prezenty od Muzeum Papiernictwa w Dusznikach Zdroju
7 grudnia o godzinie 13 w Muzeum Papiernictwa zostaną otwarte dwie wystawy, wprowadzające w atmosferę Świąt Bożego Narodzenia: „Moja przygoda w muzeum” oraz „Świat toruńskiego piernika”. Ekspozycje zostały wypożyczone z Muzeum Okręgowego w Toruniu. Wystawy są świątecznymi prezentami dla wszystkich, którzy w tym dniu odwiedzą dusznickie Muzeum. Na tym jednak nie koniec niespodzianek…
Goście będą mogli degustować tradycyjne toruńskie pierniki oraz wziąć udział w pokazie wypieku tych korzennych wyrobów w wykonaniu toruńskich muzealniczek. Zaprezentowane zostaną dzieje dawnego rzemiosła i przemysłu piernikarskiego przy użyciu specjalnych eksponatów umieszczonych w drewnianej siedmiometrowej kodze, symbolizującej dawny żaglowiec handlowy.
Odsłon: 1518
 Zobacz więcej ... 

Dolnośląskie rozmaitości kulinarne

2009-11-28
Na Dolnym Śląsku swoje święto mają pstrągi, karpie, grzyby, jagody, dynie, mąka, chleb, gryka, miód i wino, swój dzień mają także sady, ziemniaki, pierogi, ogórki i sery.
W tym roku, podobnie jak w minionych latach, dolnośląskie imprezy kulinarne zorganizowano z dużym rozmachem. Były one świetną okazją do poznania niezwykle różnorodnych smaków naszego regionu.
Odsłon: 1459
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil