Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne

Twierdza Smaków

Restauracja Uczta w Zamku Czocha – znajdująca się na szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska – wzbogaciła zamkową kartę dań o potrawy historyczne. Podczas Dolnośląskiego Festiwalu Kuchni Historycznej „Twierdza Smaków” w menu znalazły się m.in. słowiańskie warzywa glazurowane, kiszone śledzie, które jadano w Polsce aż do XVIII wieku, tradycyjny pasztet Radziwiłłów, piwna polewka z czasów, gdy wody nie pijano, mleko krajane z czasów Nerona, oryginalny torcik Marii Antoniny i słynne lody księcia von Pückler-Muskau.
Lody księcia von Pückler-Muskau cieszyły się wielką estymą pośród deserów serwowanych na dworskich i pałacowych stołach na historycznym pograniczu śląsko-łużyckim. Ich nazwa pochodzi od nazwiska księcia Hermana von Pückler (1785-1871). Książę słynął w całej Europie z zamiłowania do zakładania i projektowania parków i ogrodów. W 1815 roku założył w dolinie Nysy Łużyckiej park krajobrazowy – Park Mużakowski. Nie mniej znane i podziwiane było jego zamiłowanie do sztuki kulinarnej. W swoim majątku zatrudniał doskonałych kucharzy i cukierników. Jeden z nich, Schulze, jest autorem deseru lodowego, skomponowanego zgodnie z instrukcjami księcia.

Lody z zamkowej karty były pyszne i apetycznie podane, podobnie jak ulubiony tort królowej Marii Antoniny przygotowany według oryginalnej receptury przez szefową kuchni z Zamku Czocha Gabrielę Labiszak. 
Podczas gdy jedni goście festiwalu cieszyli się smakiem historycznych deserów, inni poznawali smaki staropolskie. Na zamkowym dziedzińcu swój obóz rozłożyli bowiem Sarmaci, którzy nie tylko barwnie opowiadali o smakach z czasów Zagłoby, ale również warzyli dawne potrawy, m.in. kaszę gryczaną lub jęczmienną na sypko ze skwarkami, a także podpłomyki z różnymi dodatkami.

W klimacie staropolskim utrzymana była także potrawa przygotowana na olbrzymiej patelni plenerowej przez Waldemara Załuskiego, a była to wielce smakowita zupa kapuściana na wędzonych kościach, z wędzonymi jabłkami i śliwkami, doprawiona tłuczonym kminkiem. Trzeba przyznać mieszanie wielką łychą zawartości patelni wymagało dużej wprawy... 
Wiele działo się także na terenie fosy zamkowej, gdzie w arkana kuchni rycerskiej wprowadzała nas Małgorzata Bliskowska. Można było degustować m.in. jabłka z chrzanem smażone w piwie, kutasy, czyli średniowieczne hot-dogi, danie z kociołka aromatycznie przyprawione nieco zapomnianymi ziołami, abulastę – jajecznicę na jabłkach, a także kiszone ryby.

W programie festiwalu były też pokazy kuchni polowej CK Armii i Legionów Polskich, warsztaty gotowania i pieczenia, kurs protokołu dyplomatycznego, kuchnia antyczna, międzywojenna, powstańcza, konkurs na najlepsze „ciasto warowne”, a także spotkania z znawcami historycznych potraw i smaków, którzy nie tylko odtwarzali i serwowali tajemnicze i często ekstrawaganckie dania z przeszłości, ale również ciekawie o nich opowiadali.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Twierdza Smaków
.
Dolfil