Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wieści z Dolnego Śląska

Biesiady kresowe

2016-08-09
Już po raz dwudziesty pierwszy na zamku Grodziec odbyła się Międzynarodowa Biesiada Zespołów Kresowych (6 sierpnia). Upłynęła pod znakiem kresowej muzyki, piosenek i potraw wileńskich, lwowskich, poleskich, stanisławowskich... 
W konkursie potraw i nalewek kresowych wzięło udział osiem zespołów ludowych. Komisja konkursowa wybrała spośród kilkudziesięciu zaprezentowanych dań najsmaczniejsze potrawy, przygotowane zgodnie ze starymi recepturami przywiezionymi z dawnych Kresów Rzeczpospolitej. I tak:
Odsłon: 498
 Zobacz więcej ... 

Festiwal Słodkości

2016-06-14
Już po raz trzeci w Wambierzycach, u stóp monumentalnej Bazyliki NMP, odbył się jedyny na Dolnym Śląsku Festiwal Słodkości (11 czerwca). Nie trzeba chyba dodawać, że słodka impreza jest ulubionym wydarzeniem wszystkich łasuchów w naszym regionie.
Mieszkańcy gminy Radków i tym razem nie zawiedli miłośników słodkich wypieków. Z myślą o nich upiekli wspaniałe, pięknie udekorowane ciasta. Były wśród nich placki, ciasta i ciasteczka z sezonowymi owocami, przede wszystkim truskawkami i agrestem, jak również z borówkami z lokalnej plantacji.
Odsłon: 882
 Zobacz więcej ... 

Gościnnie w Dolinie Baryczy

2016-05-11
Pierwszym punktem na trasie wyjazdu studyjnego – zorganizowanego przez  Partnerstwo dla Doliny Baryczy dla szefów kuchni wrocławskich i dolnośląskich restauracji – była Pijalnia Soków Malinea w Gospodarstwie Sadowniczym Ireny i Andrzeja Łaniaków w Wierzchowicach.
Wdzięczna nazwa Malinea wywodzi się od syropu malinowego, robionego zgodnie z rodzinną recepturą od kilkudziesięciu lat. Gęsty syrop powstaje z malin z własnej plantacji, choć pierwotnie receptura opierała się na malinach leśnych. Produkt wpisany jest na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Odsłon: 797
 Zobacz więcej ... 

Mała Wielkanoc

2016-04-03
Tradycyjnie w pierwszą sobotę po Wielkanocy w Pieńsku (powiat zgorzelecki) odbyła się impreza transgraniczna Mała Wielkanoc – Na Styku Czterech Kultur. Podczas spotkania prezentowane były polskie, czeskie, niemieckie i serbołużyckie tradycje i zwyczaje wielkanocne.
Odsłon: 674
 Zobacz więcej ... 

Kaczawski Jarmark Wielkanocny w Paszowicach

2016-03-25
Podczas 9. Kaczawskiego Jarmarku Wielkanocnego w Paszowicach w niedzielę, 20 marca, przeprowadzono tradycyjne konkursy dla wystawców. Komisja międzynarodowym składzie: Beata Rokosz – Radna Gminy Paszowice, przewodnicząca, Halina Kusz – dyrektor OKiS w Pakosławiu, Denisa Spillerova – manager KKC Rapotin (Czechy), Gabriela Męczyńska – dyrektor biura Stowarzyszenia LGD Partnerstwo Kaczawskie oraz Kalina Nowakowska – instruktor GOK w Paszowicach po ocenie prezentowanych podczas Jarmarku stołów wielkanocnych, bab i ciast przyznała:
Odsłon: 694
 Zobacz więcej ... 

Najpiękniejsze Stoły Wielkanocne

2016-03-15
Hasło przewodnie tegorocznego XV Jarmarku Wielkanocnego Gminy Radków brzmiało dość przekornie – Ależ pasztet! Na Wspólnym Wielkanocnym Stole pojawiły się smakowite pasztety przygotowane przez mieszkańców dwunastu miejscowości krainy położonej u podnóża Gór Stołowych.
Odsłon: 636
 Zobacz więcej ... 

Kaziuki w Zgorzelcu

2016-03-06
Zwyczaj organizowania rozśpiewanych i roztańczonych Kaziuków nawiązuje do odpustowych jarmarków odbywających się w Wilnie 4 marca, w dniu świętego Kazimierza. Ta stara, licząca już ponad czterysta lat tradycja, jest wciąż żywa, a kaziukowe jarmarki odbywają się nie tylko w Wilnie, ale także w innych miastach Litwy i poza jej granicami.
Odsłon: 654
 Zobacz więcej ... 

Zupy wigilijne

2015-12-17
Już po raz piąty w Ścinawce Średniej odbył się Jarmark Bożonarodzeniowy w Gminie Radków, podczas którego mieszkańcy dwunastu miejscowości położonych w krainie Gór Stołowych oraz sąsiedzi z miasteczek położonych u podnóża Broumovskich Sten, zaprezentowali tradycyjne potrawy przyrządzane z okazji świąt.
Odsłon: 596
 Zobacz więcej ... 

Ale pasztet!

2015-10-27
W ramach V edycji Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale pasztet!” w Zamku Kliczków rozegrano konkursy dla amatorów, uczniów szkół gastronomicznych oraz profesjonalnych kucharzy. Zwycięstwo w konkursie dla profesjonalistów jest przepustką do zawodów Kulinarnego Pucharu Polski w Poznaniu.
Odsłon: 761
 Zobacz więcej ... 

Nie tylko o słodkościach

2015-06-16
Polsko-Czeski Festiwal Słodkości w Wambierzycach (13 czerwca) upłynął nie tylko pod znakiem delicji. Był to także dzień chrztu najnowszej publikacji wydanej przez Gminę Radków – „Smaki pogranicza. Dziedzictwo kulinarne ziemi radkowsko-broumovsko-polickiej” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein.
Książka jest niezwykłą kulturową i kulinarną podróżą po polsko-czeskim pograniczu, gdzie wspólne cechy i różnice tworzą barwną mozaikę kulinarną. Autorka zaprasza Czytelników do odkrywania nie tylko skarbów kultury i przyrody, ale także do poznania niepowtarzalnych smaków krainy leżącej u podnóża Gór Stołowych i Broumovskich Sten.
Odsłon: 1020
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil