Kuchnia Wrocławia - Poncz Wyznanie miłości (Dawne)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wtorek, 05 Styczeń, 2010

Poncz Wyznanie miłości (Dawne)

(stara receptura)
16 g czarnej herbaty najlepszego gatunku zalej 0,5 litra wrzącej wody, pozostaw na 5 minut, po czym koniecznie odcedź i przelej herbatę do wazy. Zetrzyj potem do 1,5 kg cukru skórkę z 1 cytryny. Cukier rozpuść w 0,5 litra wody i postaw na ogień, gotując chwilę. Dorzuć drobno pokrojoną laskę wanilii i 15 g suszonej skórki pomarańczy.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Zdejmij cukier z ognia, zakryj, pozostaw z wanilią i skórką pomarańczy na dobrą godzinę, aż cukier w pełni wystygnie. Dobrze mu się przyjrzyj, spróbuj i wlej do wazy. Wlej tam również pełną szklankę maraschino, sok wyciśnięty z 5-6 pomarańczy, 2 butelki czerwonego półsłodkiego wina, 2 butelki medocu, butelkę madery i butelkę araku, wymieszaj, lekko podgrzewając, ale nie gotując.
Poncz serwuj gorący albo jeszcze lepiej, gdy wystygnie. Jeśli po tym twój kandydat do małżeństwa nie będzie przekonany o słodyczy Twojej miłości, wtedy nic mu już nie pomoże!
[za: Grzegorz Sobel, Przy wrocławskim stole, Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław 2006, s.162]
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Poncz Wyznanie miłości (Dawne)
.
Dolfil