Kuchnia Wrocławia - Poncz angielski (Dawne)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wtorek, 05 Styczeń, 2010

Poncz angielski (Dawne)

(stara receptura)
Weź cukru pół funta, na który zetrzyj skórkę z dwóch dużych cytryn. Następnie wymieszaj i wyciśnij sok z obu cytryn i dodaj litr wrzącej wody. Gdy cukier się rozpuści, wlej stale mieszając, niecałe pół litra rumu i ćwierć litra koniaku. Nie zmieniaj już smaku, a dopraw jedynie wedle gustu gałką muszkatołową.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Anglicy bardzo lubią tę przyprawę, podczas gdy Niemcy używają jej oszczędnie. Poncz podawaj koniecznie w wysokich szklankach.
[za: Grzegorz Sobel, Przy wrocławskim stole, Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław 2006, s. 162]
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Poncz angielski (Dawne)
.
Dolfil