Kuchnia Wrocławia - Gniazda z boczku ze śliwkami (przepis brata Rafała)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wtorek, 29 Grudzień, 2009

Gniazda z boczku ze śliwkami (przepis brata Rafała)

składniki na 10 porcji
10 plastrów wędzonego boczku, 10 połówek orzechów włoskich, 10 suszonych śliwek, 3 dag orzechów pistacjowych
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Śliwki namoczyć, wyjąć pestki, a w miejsce po pestce włożyć połówkę orzecha włoskiego.
Z plastrów boczku uformować gniazda, do środka włożyć śliwkę z połówką orzecha, spiąć wykałaczkami. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200˚C.
Przed podaniem posypać drobno posiekanymi orzechami pistacjowymi.
Rada: Orzechy pistacjowe można zastąpić ½ awokado, które kroimy w drobną kostkę i posypujemy przekąskę.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Gniazda z boczku ze śliwkami (przepis brata Rafała)
.
Dolfil