Kuchnia Wrocławia - Chałka żydowska (kuchnia żydowska)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Poniedziałek, 11 Styczeń, 2010

Chałka żydowska (kuchnia żydowska)

2 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml wody, 2 jajka, 1½ łyżeczki miękkiego masła, 1 łyżeczka grubej soli, 60 dag mąki pszennej, 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżeczką wody, mak do posypania
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z ciepłą wodą, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Wlać jajka, dodać masło, wsypać sól, 2 szklanki maki, ubijać do połączenia składników. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, aż powstanie gęste ciasto, przełożyć na stolnicę posypaną mąką.
Ciasto wyrabiać około 10 minut, aż będzie elastyczne i jednolite. Włożyć do miski wysmarowanej masłem, obrócić, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu na około 1½ godziny, aż podwoi objętość. Z ciasta uformować dwa warkocze, posmarować żółtkiem, posypać makiem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200˚C, piec 35-45 minut.
Szkoła Podstawowa Lauder-Etz Chaim, Wrocław
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Chałka żydowska (kuchnia żydowska)
.
Dolfil