Kuchnia Wrocławia - Bajgle (kuchnia żydowska)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 03 Marzec, 2010

Bajgle (kuchnia żydowska)

4 szklanki mąki, 1 szklanka ciepłego mleka, 1 łyżeczka suszonych drożdży, 1 szklanka ciepłej wody, 1 żółtko, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła
dodatki: sól, twarożek, plastry wędzonego łososia
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
W misce wymieszać mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Dodać wodę, mleko i masło. Zagnieść ciasto. Odstawić, aż podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść, uformować z ciasta wałeczki grubości 1 cm, pokroić na kawałki długości 15 cm i zlepić w kółka. Odstawić do wyrośnięcia.
Zagotować garnek osolonej wody, włożyć bajgle, przykryć, zagotować. Wyjąć, osączyć, ułożyć na blasze. Wierzch posmarować żółtkiem, posypać makiem. Piec 20 minut w temperaturze 160˚C. Przekroić na pół, posmarować serkiem i obłożyć łososiem.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Bajgle (kuchnia żydowska)
.
Dolfil