Kuchnia Wrocławia - Galaretka wielkanocna (wrocławskie hity, przepis na Wielkanoc)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 01 Kwiecień, 2010

Galaretka wielkanocna (wrocławskie hity, przepis na Wielkanoc)

½ l bulionu warzywnego z kostki, 3 jajka ugotowane na twardo, 2 marchewki, ½ puszki groszku, ½ puszki kukurydzy, 20 dag różyczek brokułów, 2 płatki papryki konserwowej, 4 łyżeczki żelatyny, sok z ½ cytryny, szczypta cukru, przyprawa jarzynowa
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Marchew ugotować w małej ilości wody z przyprawą jarzynową, osączyć. Różyczki brokułów gotować około 5 minut, osączyć. Groszek i kukurydzę osączyć. Jajka obrać, pokroić. Paprykę pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie warzywnym. Gdy przestygnie, dodać do płynu sok z cytryny i szczyptę cukru, doprawić solą i pieprzem według uznania.
Na dno podłużnej foremki keksowej wsypać część groszku i kukurydzy, ułożyć marchewkę i zalać częścią przygotowanej galaretki warzywnej, tak by przykryła warzywa. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Na galaretce ułożyć jajka, różyczki brokułów, paprykę, groszek i kukurydzę. Zalać pozostałą galaretką, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Teresa Bollweg, KGW Kuropatnik, gm Strzelin
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Galaretka wielkanocna (wrocławskie hity, przepis na Wielkanoc)
.
Dolfil