Kuchnia Wrocławia - Hamburger z grilla (wrocławskie hity)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 16 Czerwiec, 2010

Hamburger z grilla (wrocławskie hity)

składniki na 1 porcję
50 g mielonego mięsa wołowego, 50 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 jajko, sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki, 10 g cebuli, 10 g oleju, 40 g pieczywa pita
sos: 20 g majonezu, 15 g pikantnego ketchupu, 10 g soku ananasowego, tabasco, warzywa: np. listki sałaty, kawałki papryki, ogórka itp.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Mięso wołowe i wieprzowe wymieszać z solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, majerankiem, startą cebulą, posiekaną natką pietuszki i jajkiem. Wyrobić starannie masę. Formować płaskie kotlety i układać je na lekko posmarowanej olejem tacce, piec na grillu.
Przyrządzić sos, łącząc wszystkie składniki. Kotleciki podawać na grillowanym pieczywie pita z warzywami i sosem.
Jacek Kempa, Krzysztof Szulborski, „Grilluj z mistrzami świata”, wydawnictwo DARBUD, Wrocław 2009.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Hamburger z grilla (wrocławskie hity)
.
Dolfil