Mąkę dokładnie wymieszaj z wodą w wysokim naczyniu i pozostaw w ciepłym miejscu 5-6 dni. Gdy zaczyn zacznie pracować, codziennie dodawaj po 1-2 łyżki mąki i wody i dokładnie mieszaj.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Zaczyn pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodaj składniki ciasta i tyle ciepłej wody, by wyrobione ciasto było elastyczne i odchodziło od ręki. Uformuj chleby i odstaw do wyrośnięcia. Blaszkę posyp mąką, przełóż chleby, posyp mąką i odstaw do wyrośnięcia. Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C.
Dobry pomysł: Jeżeli chcesz mieć zakwas potrzebny do upieczenia następnego chleba, odłóż garść ciasta przed dodaniem cukru i soli i pozostaw je w chłodnym miejscu.
Kazimierz Malec, szef kuchni Hotelu Campanile we Wrocławiu |