Kuchnia Wrocławia - Chleb żytni na zakwasie (wrocławskie hity)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 01 Grudzień, 2010

Chleb żytni na zakwasie (wrocławskie hity)

zakwas: 20 dag mąki żytniej, 200 ml ciepłej wody
zaczyn do chleba: 15 dag zakwasu, 20 dag mąki żytniej, 200 ml ciepłej wody
ciasto: 20 dag mąki żytniej, 40 dag mąki chlebowej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Mąkę dokładnie wymieszaj z wodą w wysokim naczyniu i pozostaw w ciepłym miejscu 5-6 dni. Gdy zaczyn zacznie pracować, codziennie dodawaj po 1-2 łyżki mąki i wody i dokładnie mieszaj.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Zaczyn pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodaj składniki ciasta i tyle ciepłej wody, by wyrobione ciasto było elastyczne i odchodziło od ręki. Uformuj chleby i odstaw do wyrośnięcia. Blaszkę posyp mąką, przełóż chleby, posyp mąką i odstaw do wyrośnięcia. Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C.
Dobry pomysł: Jeżeli chcesz mieć zakwas potrzebny do upieczenia następnego chleba, odłóż garść ciasta przed dodaniem cukru i soli i pozostaw je w chłodnym miejscu.
Kazimierz Malec, szef kuchni Hotelu Campanile we Wrocławiu
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Chleb żytni na zakwasie (wrocławskie hity)
.
Dolfil