Kuchnia Wrocławia - Chleb na zakwasie z Kudowy Pstrążnej (wrocławskie hity)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 01 Grudzień, 2010

Chleb na zakwasie z Kudowy Pstrążnej (wrocławskie hity)

2 kg mąki żytniej białej, 40 dag mąki żytniej razowej (grubej), 50 dag mąki pszennej, woda, sól, kminek, mak lub czarnuszka
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Przygotuj zakwas: jako miarkę zastosuj garnuszek półlitrowy – pół garnuszka mąki żytniej razowej zalej garnuszkiem ciepłej wody, wymieszaj, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na trzy dni.
Przygotuj zaczyn: po trzech dniach wieczorem lub rano zakwas przelej do większego naczynia – garnka lub miski, wlej pół garnuszka ciepłej wody, wsyp garnuszek mąki żytniej białej i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 8 godzin. Po tym czasie dolej jeszcze garnuszek ciepłej wody, dosyp 3 garnuszki mąki żytniej białej, wymieszaj i odstaw na 3 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotuj ciasto: do zaczynu wlej garnuszek ciepłej wody i wsyp 1½ łyżki soli i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj 2 garnuszki mąki pszennej, 1 żytniej razowej i 4 żytniej białej. Ciasto wymieszaj w naczyniu, a następnie przełóż na stolnicę i podsypując mąką dobrze wyrób. Pozostaw na stolnicy na 40-60 minut. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 2 lub 3 kawałki i uformuj okrągłe bochenki. Odczekaj kolejne 40-60 minut.
Nagrzej piekarnik do temperatury około 230ºC. Chleb posmaruj gorącą wodą i posyp przyprawami według upodobania. Bochenki połóż na większej blasze uprzednio posmarowanej tłuszczem i piecz około godziny. Po pół godzinie chleb wyłóż, posmaruj wodą i wstaw do piekarnika na kolejne pół godziny. Łączna waga upieczonych bochenków to około 4 kg. Można upiec jeden duży bochen w zależności od możliwości.
Krzysztof Chilarski, Muzeum Kultury Ludowej Pogórza Sudeckiego w Pstrążnej koło Kudowy Zdroju.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Chleb na zakwasie z Kudowy Pstrążnej (wrocławskie hity)
.
Dolfil