Kuchnia Wrocławia - Chleb wigilijny (wrocławskie hity)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 01 Grudzień, 2010

Chleb wigilijny (wrocławskie hity)

zakwas: 20 dag mąki żytniej, 200 ml ciepłej wody
zaczyn do chleba: 15 dag zakwasu, 20 dag mąki żytniej, 200 ml ciepłej wody
ciasto: 20 dag mąki żytniej, 20 dag mąki orkiszowej lub gryczanej, 20 dag mąki chlebowej z ziarnami, 15 dag suszu owocowego (śliwki, morele), łuskane orzechy, proso, pestki dyni, mleko
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Mąkę dokładnie wymieszaj z wodą w wysokim naczyniu i pozostaw w ciepłym miejscu 5-6 dni. Gdy zaczyn zacznie pracować, codziennie dodawaj po 1-2 łyżki mąki i wody i dokładnie mieszaj.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Zaczyn pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodaj przesiane mąki, drobno pokrojony susz owocowy, orzechy, pestki dyni oraz tyle ciepłego mleka, by wyrobione ciasto było elastyczne i odchodziło od ręki. Uformuj chleby i odstaw do wyrośnięcia.
Blaszkę posyp mąką, przełóż chleby, posyp prosem i odstaw do wyrośnięcia. Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C.
Kazimierz Malec, szef kuchni Hotelu Campanile we Wrocławiu
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Chleb wigilijny (wrocławskie hity)
.
Dolfil