Kuchnia Wrocławia - Chleb wieloziarnisty (wrocławskie hity)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 01 Grudzień, 2010

Chleb wieloziarnisty (wrocławskie hity)

50 dag mąki orkiszowej, 50 dag mąki żytniej, 25 dag otrębów (według uznania owsianych, pszennych), 10 dag drożdży, 1 l wody lub mleka, 15 dag według uznania: pestek słonecznika, dyni, łuskanych orzechów włoskich, oliwek, rodzynek lub innych dodatków, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Mąki przesiej do miski, dodaj wymieszane z ciepłym mlekiem drożdże z cukrem i otręby. Zagniataj dosyć długo w celu wtłoczenia powietrza. Następnie dołóż dodatki i zagnieć ciasto. Foremki do pieczenia posyp mąką, włóż ciasto, posyp mąką lub ziarnami. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do wysokości foremki. Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C.
Kazimierz Malec, szef kuchni Hotelu Campanile we Wrocławiu
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Chleb wieloziarnisty (wrocławskie hity)
.
Dolfil