Kuchnia Wrocławia - Chleb wieloziarnisty z Gór Sowich (wrocławskie hity)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 01 Grudzień, 2010

Chleb wieloziarnisty z Gór Sowich (wrocławskie hity)

1 kg mąki pszennej, 10 dag drożdży, 1 łyżka cukru, 2 szklanki otrębów pszennych, 1 l przegotowanej zimnej wody, 1 łyżka soli, ¾ - 1 szklanka pestek dyni, 1 szklanka pestek słonecznika, 4 łyżki siemienia lnianego, 4 pokrojone suszone śliwki, tłuszcz do posmarowania blaszek
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Suche składniki wsyp do miski, wymieszaj. Wlej rozpuszczone drożdże wymieszane z cukrem, odczekaj minutę, zasyp mąką. Powoli wlej 1 litr wody. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blaszki posmaruj margaryną, obsyp mąką. Nałóż ciasto do foremek, odstaw do wyrośnięcia. Piecz godzinę w temperaturze 170ºC (wstawć ciasto do zimnego piekarnika). Chleby wyjmij, przełóż. Podawaj ze smalcem  kiszonym ogórkiem.
Gospodarstwo agroturystyczne „U Rodaków” w Michałkowej, gmina Jugowice.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Chleb wieloziarnisty z Gór Sowich (wrocławskie hity)
.
Dolfil