Kuchnia Wrocławia - Chleb mix tradycyjny lub ziołowy (wrocławskie hity)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 01 Grudzień, 2010

Chleb mix tradycyjny lub ziołowy (wrocławskie hity)

1 kg mąki, 150 ml wody, 150 ml mleka, 4 dag drożdży, 3 jajka, 120 ml oliwy z oliwek, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru, 6 dag dodatków według uznania (posiekane oliwki czarne lub zielone, świeży posiekany rozmaryn, suszone pomidory z zalewy olejowej, zioła prowansalskie suszone itp.), 1 żółtko, 1 łyżka śmietany, mak lub sezam do posypania
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Składniki na ciasto wyrobić w maszynie, a następnie odstawić do wyrośnięcia. Uformować chleb o wadze 80 dag lub dwa mniejsze o wadze 40 dag. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować z wierzchu żółtkiem rozmąconym ze śmietaną., obsypać mąką, makiem lub sezamem. Piec 25-35 minut w temperaturze 190˚C.
Dobry pomysł: Chleb możesz upiec bez dodatków lub dołożyć do ciasta swoje ulubione ingrediencje. Jeżeli dodatkiem do chleba będą suszone pomidory, możesz zamiast oliwy z oliwek dodać do ciasta zalewę olejową, w której moczyły się pomidory. Nada ona chlebowi wspaniałego smaku.
Piotr Kmieć, Dolnośląska Loża Kulinarna.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Chleb mix tradycyjny lub ziołowy (wrocławskie hity)
.
Dolfil