Kuchnia Wrocławia - Delikatny łosoś na imbirowej gruszce (Młodzi kreatorzy)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 06 Kwiecień, 2011

Delikatny łosoś na imbirowej gruszce (Młodzi kreatorzy)

1 kg łososia, 1 l oliwy z oliwek, 50 ml oliwy truflowej, 0,4 l czerwonego wytrawnego wina, 50 g świeżego imbiru, 3 gałązki świeżego rozmarynu, 5 ząbków czosnku, 15 dag cukru, 150 ml białego octu balsamicznego, sól, sól morska, różowy pieprz, czarny pieprz, kwasek cytrynowy, 1 szalotka, 4 czerwone gruszki, 10 dag rukoli, szpinaku roszponki, 3 świeże ogórki, 4 jabłka
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Warzywa umyć. Wino wlać do garnka, wsypać cukier, włożyć rozmaryn zawinięty w gazę i czosnek, zagotować i odparować. Ogórek obrać, pokroić, zmiksować, odcedzić sok, schłodzić.
Imbir obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Oliwę rozgrzać w garnku do około 130˚C, dodać 50 g imbiru, chwilę razem podgrzewać i odstawić. Sporządzić syrop (zagotować 100 ml octu balsamicznego z 80 ml wody, 50 g cukru, 30 g imbiru i gałązką rozmarynu).
Z gruszek wykroić po 2 środkowe plastry o grubości 2 mn, skropić kwaskiem cytrynowym i włożyć do woreczków, zalewając gorącym syropem imbirowym, szczelnie zamknąć.
Łososia umyć, osuszyć, usunąć ości, pokroić na 8 prostokątnych kawałków tej samej wielkości, oprószyć płatkami soli morskiej. Jabłka pokroić na cienkie plasterki przy pomocy krajalnicy, wysuszyć w kuchence mikrofalowej. Przyrządzić kawior ogórkowy bądź piankę.
Przygotowaną oliwę imbirową wlać do żaroodpornego naczynia, podgrzać w piecu do temperatury 55˚C, włożyć kawałki łososia i trzymać w tej temperaturze przez około godzinę. Sporządzić sos balsamiczny (50 ml octu balsamicznego, 50 ml oliwy truflowej, sól, pieprz). Przygotować zieleninę na 8 porcji. Zagotować wodę i włożyć do niej gruszki w woreczkach na około 1 minutę.
Kiedy ryba będzie gotowa, nałożyć na talerze piankę z ogórka (bądź kawior), odrobinę sosu z czerwonego wina, po 2 plasterki gruszki, czarnuszkę i kawałki łososia. Na wierzchu sałaty skropione sosem balsamicznym; oprószyć grubo zmielonym różowym pieprzem, wyłożyć chipsy z jabłka.
Katarzyna Daniłowicz (ZSG we Wrocławiu)
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Delikatny łosoś na imbirowej gruszce (Młodzi kreatorzy)
.
Dolfil