Kuchnia Wrocławia
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Przekąski

Bajgle (kuchnia żydowska)

2010-03-03
4 szklanki mąki, 1 szklanka ciepłego mleka, 1 łyżeczka suszonych drożdży, 1 szklanka ciepłej wody, 1 żółtko, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła
dodatki: sól, twarożek, plastry wędzonego łososia
Odsłon: 1308
 Zobacz więcej ... 

Bukiet nowalijek (wrocławskie hity)

2010-04-24
1 duży pęczek szczypiorku, 1 główka sałaty, 3 ogórki kiszone, 1 pęczek rzodkiewek, sok z cytryny, 4 łyżki oleju, 1 łyżka startego żółtego sera, pieprz, sól
Odsłon: 1022
 Zobacz więcej ... 

Chałka żydowska (kuchnia żydowska)

2010-01-11
2 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml wody, 2 jajka, 1½ łyżeczki miękkiego masła, 1 łyżeczka grubej soli, 60 dag mąki pszennej, 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżeczką wody, mak do posypania
Odsłon: 1650
 Zobacz więcej ... 

Chleb żytni na zakwasie (wrocławskie hity)

2010-12-01
zakwas: 20 dag mąki żytniej, 200 ml ciepłej wody
zaczyn do chleba: 15 dag zakwasu, 20 dag mąki żytniej, 200 ml ciepłej wody
ciasto: 20 dag mąki żytniej, 40 dag mąki chlebowej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru
Odsłon: 1028
 Zobacz więcej ... 

Chleb mix tradycyjny lub ziołowy (wrocławskie hity)

2010-12-01
1 kg mąki, 150 ml wody, 150 ml mleka, 4 dag drożdży, 3 jajka, 120 ml oliwy z oliwek, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru, 6 dag dodatków według uznania (posiekane oliwki czarne lub zielone, świeży posiekany rozmaryn, suszone pomidory z zalewy olejowej, zioła prowansalskie suszone itp.), 1 żółtko, 1 łyżka śmietany, mak lub sezam do posypania
Odsłon: 950
 Zobacz więcej ... 

Chleb na zakwasie z Kudowy Pstrążnej (wrocławskie hity)

2010-12-01
2 kg mąki żytniej białej, 40 dag mąki żytniej razowej (grubej), 50 dag mąki pszennej, woda, sól, kminek, mak lub czarnuszka
Odsłon: 980
 Zobacz więcej ... 

Chleb wieloziarnisty (wrocławskie hity)

2010-12-01
50 dag mąki orkiszowej, 50 dag mąki żytniej, 25 dag otrębów (według uznania owsianych, pszennych), 10 dag drożdży, 1 l wody lub mleka, 15 dag według uznania: pestek słonecznika, dyni, łuskanych orzechów włoskich, oliwek, rodzynek lub innych dodatków, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru
Odsłon: 1092
 Zobacz więcej ... 

Chleb wieloziarnisty z Gór Sowich (wrocławskie hity)

2010-12-01
1 kg mąki pszennej, 10 dag drożdży, 1 łyżka cukru, 2 szklanki otrębów pszennych, 1 l przegotowanej zimnej wody, 1 łyżka soli, ¾ - 1 szklanka pestek dyni, 1 szklanka pestek słonecznika, 4 łyżki siemienia lnianego, 4 pokrojone suszone śliwki, tłuszcz do posmarowania blaszek
Odsłon: 912
 Zobacz więcej ... 

Chleb wigilijny (wrocławskie hity)

2010-12-01
zakwas: 20 dag mąki żytniej, 200 ml ciepłej wody
zaczyn do chleba: 15 dag zakwasu, 20 dag mąki żytniej, 200 ml ciepłej wody
ciasto: 20 dag mąki żytniej, 20 dag mąki orkiszowej lub gryczanej, 20 dag mąki chlebowej z ziarnami, 15 dag suszu owocowego (śliwki, morele), łuskane orzechy, proso, pestki dyni, mleko
Odsłon: 1021
 Zobacz więcej ... 

Delikatny łosoś na imbirowej gruszce (Młodzi kreatorzy)

2011-04-06
1 kg łososia, 1 l oliwy z oliwek, 50 ml oliwy truflowej, 0,4 l czerwonego wytrawnego wina, 50 g świeżego imbiru, 3 gałązki świeżego rozmarynu, 5 ząbków czosnku, 15 dag cukru, 150 ml białego octu balsamicznego, sól, sól morska, różowy pieprz, czarny pieprz, kwasek cytrynowy, 1 szalotka, 4 czerwone gruszki, 10 dag rukoli, szpinaku roszponki, 3 świeże ogórki, 4 jabłka
Odsłon: 807
 Zobacz więcej ... 

Galaretka wielkanocna (wrocławskie hity, przepis na Wielkanoc)

2010-04-01
½ l bulionu warzywnego z kostki, 3 jajka ugotowane na twardo, 2 marchewki, ½ puszki groszku, ½ puszki kukurydzy, 20 dag różyczek brokułów, 2 płatki papryki konserwowej, 4 łyżeczki żelatyny, sok z ½ cytryny, szczypta cukru, przyprawa jarzynowa
Odsłon: 1562
 Zobacz więcej ... 

Gniazda z boczku ze śliwkami (przepis brata Rafała)

2009-12-29
składniki na 10 porcji
10 plastrów wędzonego boczku, 10 połówek orzechów włoskich, 10 suszonych śliwek, 3 dag orzechów pistacjowych
Odsłon: 966
 Zobacz więcej ... 

Grillowany kalmar nadziewany ryżem z warzywami serwowany z pianą pomidorową i emulsją szpinakową

2014-02-12
2 tuby kalmara, 1 cytryna, 1 główka czosnku, 10 dag ryżu, 10 dag marchewki, 5 dag papryki czerwonej, 10 dag białej cebuli, 5 dag selera naciowego, 20 dag pomidora, 100 ml śmietany 30%, 10 dag szpinaku mrożonego, 100 ml oliwy z oliwek
Odsłon: 638
 Zobacz więcej ... 

Hamburger z grilla (wrocławskie hity)

2010-06-16
składniki na 1 porcję
50 g mielonego mięsa wołowego, 50 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 jajko, sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki, 10 g cebuli, 10 g oleju, 40 g pieczywa pita
sos: 20 g majonezu, 15 g pikantnego ketchupu, 10 g soku ananasowego, tabasco, warzywa: np. listki sałaty, kawałki papryki, ogórka itp.
Odsłon: 1241
 Zobacz więcej ... 

Homiłky (kuchnia łemkowska)

2010-04-19
liście suszonej mięty, 50 dag pełnotłustego białego sera, 1 jajko, sól
Odsłon: 1097
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil