Kuchnia Wrocławia
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Przekąski

Horiatiki (kuchnia grecka)

2009-11-24
To jedna z wielu wersji sałatki. Pyszna jest np. z sosem tzatziki.
3 pomidory, 1 ogórek, 1 czerwona cebula, 1 zielona papryka, 20 dag czarnych oliwek (15 sztuk), 20 dag sera feta, 100 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, natka pietruszki, sól, pieprz, oregano
Odsłon: 1537
 Zobacz więcej ... 

Jajecznica ze szpinakiem (wrocławskie hity)

2010-08-05
8 jajek, 80 dag świeżego szpinaku, 3 łyżki mleka, świeżo utarta gałka muszkatołowa, natka pietruszki, ewentualnie pomidor pokrojony na ósemki, ½ łyżeczki soli, pieprz
Odsłon: 826
 Zobacz więcej ... 

Kawior żydowski (kuchnia żydowska)

2010-01-11
Jest to bardzo charakterystyczne danie kuchni żydowskiej. Kawior żydowski podaje się z chałką jako przekąskę.
60 dag wątróbki drobiowej, 4 jajka, 15 dag smalcu gęsiego lub kurzego, 15 dag cebuli, sól, pieprz
Odsłon: 1535
 Zobacz więcej ... 

Kluski z wody - Spatzle (kuchnia niemiecka)

2009-12-04
Malutkie kluseczki wymieszane z przyrumienioną cebulką oraz ostrym, drażniącym nozdrza startym żółtym serem, który pod wpływem temperatury topi się, tworząc z innymi składnikami jednolitą masę, dodaje się do mięsa lub do zup. Smaczne są też z suszonymi owocami albo z musem jabłkowym. Kluski z wody są też znakomitym dodatkiem do zupy ziemniaczanej.
Odsłon: 942
 Zobacz więcej ... 

Śledź w czekoladzie

2011-12-22
1 filet śledzia, 1 starte jabłko, suszone owoce: śliwki, morele, rodzynki, gruszki itp., 7 dag gorzkiej czekolady, sok z cytryny, pieprz cytrynowy, liście świeżej mięty, kropla tabasco
Odsłon: 2293
 Zobacz więcej ... 

Śledzie wigilijne (kuchnia ukraińska, przepis na Święta)

2009-12-10
50 dag solonych filetów śledziowych, 35 dag cebuli (4 większe lub 5 mniejszych), 15 dag suszonych prawdziwków, 1 szklanka oliwy lub oleju słonecznikowego, 2 łyżki octu, 2 listki laurowe, sól, pieprz do smaku
Odsłon: 871
 Zobacz więcej ... 

Śledzie z miodem i cebulą (specjał kresowy na Święta)

2009-12-10
4 płaty śledziowe (matiasy), 4 cebule średniej wielkości, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki miodu pszczelego, 2 łyżki octu, ½ szklanki oleju, sól, pieprz
Odsłon: 781
 Zobacz więcej ... 

Parfait dyniowe (wrocławskie hity)

2010-10-12
30 dag dyni, 25 dag śmietany kremówki, 10 dag miodu, 1-2 laski wanilii, 5 dag ciasteczek migdałowych (amaretti)
Odsłon: 807
 Zobacz więcej ... 

Pieczarki nadziewane po wileńsku (specjał kresowy)

2009-12-29
50 dag pieczarek, tłuszcz do smażenia, 10 dag szyjek rakowych, 1 żółtko, ⅔ szklanki śmietany, sól, pieprz do smaku, koperek
Odsłon: 756
 Zobacz więcej ... 

Placuszki serowe (przepis brata Rafała)

2010-02-18
składniki na 6 porcji
4 łyżki mąki, 6 jajek, 4 łyżki cukru, ½ szklanki śmietany, 75 dag białego sera, 4 łyżki margaryny, ½ szklanki rodzynek, sól
Odsłon: 845
 Zobacz więcej ... 

Przysmak gwardiański (przepis brata Rafała)

2011-03-09
1¾ szklanki mąki (ok. 30 dag), 4 jajka, 4 łyżki masła, 12 dag pieczarek, ½ pęczka natki pietruszki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 żółtko, 12 dag kwaśnej śmietany, 8 dag ryżu, sól, pieprz
Odsłon: 813
 Zobacz więcej ... 

Raszowski chlebuś z lnem (wrocławskie hity)

2010-12-01
zakwas: 30 dag mąki razowej, kawałek skórki razowego chleba, 4 ząbki czosnku roztartego z solą, 1 l ciepłej, przegotowanej wody
ciasto: 1 l wody, 1 łyżeczka soli, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, 10 suszonych śliwek bez pestek, ½ szklanki zakwasu, mała garść słonecznika, mała garść maku, mała garść ziaren siemienia lnu, mąka żytnia razowa, mąka pszenna
Odsłon: 1214
 Zobacz więcej ... 

Ryżowy przysmak świętej Klary (przepis brata Rafała)

2010-02-18
2 szklanki ryżu, 4 jajka, 15 dag ogórków konserwowych, 1 średnia cebula, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku, 1 duże kwaskowate jabłko, 4 ząbki czosnku, ½ szklanki majonezu, 3-4 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżka musztardy, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny
Odsłon: 778
 Zobacz więcej ... 

Sałatka kartoflana (kuchnia niemiecka)

2009-12-04
80 dag małych ziemniaków, 1 czerwona cebula, ½ l bulionu mięsnego, 2-3 łyżki octu z białego wina, ½ ogórka sałatkowego, 1 pęczek szczypiorku, 4 łyżki oleju słonecznikowego, sól, świeżo zmielony pieprz
Odsłon: 1242
 Zobacz więcej ... 

Sałatka kolorowa (wrocławskie hity)

2010-04-24
1 kapusta pekińska, 1 cebula, 2 ogórki, 3 pomidory, 1 pęczek rzodkiewek, 1 papryka, 1 puszka kukurydzy, sos winegret, zielenina
Odsłon: 775
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil