Kuchnia Wrocławia
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Przekąski

Sałatka żmudzka (specjał kresowy)

2009-11-26
20 dag ugotowanego lub upieczonego mięsa, 30-40 dag chleba wileńskiego lub razowego, 3 kiszone ogórki, 20 dag kiszonej kapusty, 3 pory albo kilka ząbków czosnku, 3 marchewki, 3 ziemniaki, 3 szklanki ugotowanej fasoli, ¾ szklanki oleju, sól, pieprz
Odsłon: 847
 Zobacz więcej ... 

Sałatka norweska świętego Hallvarda (przepis brata Rafała)

2009-12-29
25 dag makaronu (krótkie rurki), 25 dag wędzonego łososia, ½ główki zielonej fryzowanej sałaty, 15 czarnych oliwek, awokado
sos: 100 ml gęstej śmietany, 100 ml majonezu, po 1 łyżce natki pietruszki, koperku, szczypiorku, ząbek czosnku, pieprz
Odsłon: 688
 Zobacz więcej ... 

Sałatka selerowo-porowa (przepis brata Rafała)

2010-02-18
2 pory, 1 średniej wielkości słoiczek selera, 1 średniej wielkości puszka ananasów, 3 jajka, 2 jabłka, majonez, ziołowa przyprawa do sałatek
Odsłon: 942
 Zobacz więcej ... 

Sałatka szopska (kuchnia bułgarska)

2010-02-27
3 czerwone papryki, 3 pomidory, 1 cebula, 1 długi ogórek, 2 łyżki oleju, sok z ½ cytryny, 1 łyżka suszonego cząbru, twardy ser owczy
Odsłon: 716
 Zobacz więcej ... 

Sałatka wiosenna z awokado (wrocławskie hity)

2010-04-24
2 główki sałaty lodowej, 1 cytryna, 2 awokado, 1 pęczek rzodkiewek, 10 dag kiełków słonecznika
sos: 50 ml białego wina, 1 ząbek czosnku, 1 mała cebula, natka pietruszki, 100 ml oliwy z oliwek, cukier, sól
Odsłon: 795
 Zobacz więcej ... 

Sałatka z bobu z czosnkiem i koperkiem (wrocławskie hity)

2010-07-26
50 dag bobu, sól, 2-3 ząbki czosnku, ½ pęczka koperku, oliwa z oliwek, pieprz
Odsłon: 1703
 Zobacz więcej ... 

Sałatka z bobu z sosem cytrynowym (wrocławskie hity)

2010-07-26
60 dag młodego bobu, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, sok wyciśnięty z ½ cytryny, ½ pęczka natki pietruszki, pieprz kajeński, sól
Odsłon: 588
 Zobacz więcej ... 

Sałatka z czerwonych buraczków i cebuli (specjał kresowy)

2009-12-03
3 czerwone buraczki, 3 cebule, ½ szklanki octu, 1 listek laurowy, 5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, suszony estragon, 1 łyżeczka cukru, sól
Odsłon: 758
 Zobacz więcej ... 

Sałatka z kapusty z szynką (wrocławskie hity)

2010-08-23
40 dag młodej kapusty, ½ pęczka dymki, 1 marchewka, 1 jabłko, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag mielonego twarożku, ½ szklanki gęstej śmietany lub jogurtu, po ½ pęczka koperku, szczypiorku oraz natki pietruszki, sól, biały pieprz, szczypta cukru, 1 łyżka pestek słonecznika, 8 plasterków gotowanej szynki
Odsłon: 712
 Zobacz więcej ... 

Sałatka z kukurydzą i oliwkami (kuchnia bułgarska)

2010-03-03
1 główka sałaty, 60 dag pomidorów, 12 dag kukurydzy z puszki, 20 dag owczego sera, 1 łyżka posiekanych ziół (natka, koperek, bazylia), 2 łyżki oliwy, 2 małe cebule, 2 łyżki soku z cytryny, ½ łyżeczki przyprawy warzywnej, sól, grubo zmielony pieprz, 10 dag czarnych oliwek, świeże zioła do dekoracji
Odsłon: 811
 Zobacz więcej ... 

Sałatka z kuskusem (wrocławskie hity)

2010-04-24
20 dag kaszy kuskus, 10 dag pomidorków koktajlowych, 1 pęczek rukoli, 1 pęczek rzodkiewek, 1 czerwona cebula, 1 biała cebula, 8 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczka wegety, listki natki trybuli lub pietruszki
Odsłon: 724
 Zobacz więcej ... 

Sałatka z ośmiornicy

2014-02-12

10 dag marchwi, 5 dag selera naciowego, 10 dag papryki czerwonej, 5 dag cebuli czerwonej, 2 dag czosnku, 80 ml octu winnego czerwonego, 100 ml oliwy z oliwek, 30 dag ośmiornicy surowej, 100 ml octu spirytusowego

Odsłon: 707
 Zobacz więcej ... 

Sałatka z pomidorów i bakłażanów (kuchnia ormiańska)

2009-12-03
10 dag bakłażanów, 10 dag pomidorów, 5 dag cebuli, 3 dag papryki, olej, ocet winny, sól, pieprz, zielenina według smaku
Odsłon: 813
 Zobacz więcej ... 

Sałatka z raków po wrocławsku (wrocławskie hity)

2009-12-29
60 g szyjek rakowych, 20 g majonezu, 50 g świeżych pomidorów, 30 g groszku konserwowego, 50 g pomarańczy, po 20 g świeżego koperku i natki pietruszki, 50 ml białego wina, 20 g sałaty rukoli i roszponki, cząstki cytryny i rak do dekoracji
Odsłon: 834
 Zobacz więcej ... 

Sałatka z rzeżuchą (wrocławskie hity)

2010-04-24
80 dag ziemniaków, sól, pieprz, 3 łyżki octu winnego, 3 łyżki rosołu, 5 łyżek oleju, 4 jajka, ½ pęczka natki pietruszki, ½ pęczka koperku, ½ pęczka szczypiorku, garść rzeżuchy, 20 dag rzodkiewek, 10 dag gęstej śmietany
Odsłon: 727
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil