Kuchnia Wrocławia
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Przekąski

Sałatka z truskawkami (wrocławskie hity)

2010-06-11
50 dag truskawek, po 10 dag fety, ementalera i niebieskiego sera pleśniowego, 2 łodygi selera naciowego, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki białego octu balsamicznego, tymianek, mięta, sól, pieprz
Odsłon: 727
 Zobacz więcej ... 

Sałatka z tuńczyka (przepis brata Rafała)

2009-12-29
2 puszki tuńczyka w zalewie, 2 czerwone cebule, 4 pomidory (obrane ze skórki), 2 duże filiżanki ugotowanego na sypko ryżu, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz do smaku
zalewa: 2 łyżki oliwy lub oleju, 3 łyżki keczupu, 4 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru
Odsłon: 795
 Zobacz więcej ... 

Sałatka z wątróbką drobiową

2015-10-23
mix sałat (rukola, roszponka, endywia, strzępiasta, radicchio)
10 dag wątróbki drobiowej, piklowana dynia, piklowana śliwka, 20 g czekolady gorzkiej, ocet winny biały, sól i pieprz do smaku

sos z musztardy francuskiej: po 2 łyżki miodu wielokwiatowego, 1 łyżka  musztardy francuskiej, 2 łyżki soku z cytryny, 200-300 ml oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku
zalewa do dyni: 500 ml wody, 100-150 ml octu spirytusowego, 70 dag cukru, 4 goździki
zalewa do śliwek:
200 ml wina czerwonego wytrawnego, 100 ml octu spirytusowego, 1 gwiazdka anyżu, 2 laski cynamonu
Odsłon: 550
 Zobacz więcej ... 

Sałatka ze szpinaku i awokado (wrocławskie hity)

2010-08-05
30 dag szpinaku, 10 dag małych pieczarek, 1 dojrzałe awokado, 5 dag orzeszków pinii, 1 ząbek czosnku, 3-4 listki bazylii, olej z pestek winogron, sok z cytryny, cukier, biały pieprz, sól
Odsłon: 735
 Zobacz więcej ... 

Sałatka ze szpinaku i malin (wrocławskie hity)

2010-08-05
składniki na 2 porcje
½ sałaty lodowej, ½ sałaty strzępiastej, kilka listków botwinki, 1 pęczek szpinaku, 20 dag malin, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu, sok z ½ cytryny, ½ łyżeczki czerwonego pieprzu, sól
Odsłon: 726
 Zobacz więcej ... 

Sałatka ziemniaczana (Dawne)

2010-11-17
1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 2 jabłka, 1 cebula, 2 ogórki kiszone, 10 dag gotowanego boczku, 4 łyżki octu winnego, 250 ml bulionu z kury, 1 łyżka cukru, sól, biały pieprz
Odsłon: 723
 Zobacz więcej ... 

Sałatka ziemniaczano-śledziowa (kuchnia niemiecka)

2009-11-25
60 dag ziemniaków, 16 dag wymoczonych śledzi, 12 dag ogórków konserwowych, 10 dag wędzonego boczku lub słoniny, 1 cebula, 8 dag majonezu, sól, pieprz
Odsłon: 958
 Zobacz więcej ... 

Sorbet szparagowy (wrocławskie hity)

2010-05-13
50 dag białych i zielonych szparagów, 400 ml śmietany, 6 listków żelatyny, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki stołowe wytrawnego sherry, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka miodu, 1 główka sałaty karbowanej, sok i starta skórka z cytryny, sok z ½ pomarańczy, biały pieprz, sól
Odsłon: 861
 Zobacz więcej ... 

Surówka z rzodkiewek i pora

2011-04-26
2 pęczki rzodkiewek, 1 por, 1 jabłko, 1 łyżka majonezu, 2 łyżki oliwy, sól,  pieprz, cukier
Odsłon: 660
 Zobacz więcej ... 

Surówka z rzodkiewką i selerem

2011-04-26
2 pęczki rzodkiewek, 1 średniej wielkości seler, 2 jabłka, garść orzechów włoskich, ⅓ szklanki jogurtu naturalnego, sok z cytryny, sól, świeża bazylia
Odsłon: 818
 Zobacz więcej ... 

Szparagi po grecku (kuchnia grecka)

2010-05-13
2 pęczki zielonych grillowanych szparagów, 2 łyżki kaparów, czarny pieprz, oliwa z oliwek, sok z 1 cytryny, feta, świeża mięta
Odsłon: 792
 Zobacz więcej ... 

Tatar z łososia z brzoskwinią duszoną w balsamicznej redukcji

2014-02-26
20 dag łososia wędzonego, 20 dag łososia surowego, 1 szalotka pokrojona w drobną kostkę, sok z ½ cytryny, sól, pieprz, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanych kaparów, ocet balsamiczny, 1 szalotka, 1 brzoskwinia z puszki
Odsłon: 562
 Zobacz więcej ... 

Tatar ze śledzia (Dawne)

2009-11-25
5 solonych śledzi bez skóry, 75 dag wędzonej szynki, 2 cebule, 2 kiszone ogórki, 1 jabłko, 2 jajka ugotowane na twardo, sok z 1 cytryny, sól, pieprz, cukier
Odsłon: 916
 Zobacz więcej ... 

Truskawkowe carpaccio z camembertem (wrocławskie hity)

2010-06-11
80 dag truskawek, 4 okrągłe serki typu camembert (każdy około 10 dag), 2 jajka, 10 dag bułki tartej, 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego, 3 łyżki płatków migdałowych, 1 łyżka kaparów, 3 łyżki oleju, tymianek, sól, pieprz
 
Odsłon: 592
 Zobacz więcej ... 

Twarożek pomidorowy z bazylią (przepis brata Rafała)

2011-03-09
1 kg twarożku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, 2 pomidory, pęczek świeżej bazylii
Odsłon: 700
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil