Kuchnia Wrocławia - Barszcz ukraiński (kuchnia ukraińska)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wtorek, 02 Luty, 2010

Barszcz ukraiński (kuchnia ukraińska)

2 buraki, 25 dag mięsa (wołowiny, wieprzowiny lub drobiu) lub w wersji wegetariańskiej: 2-3 łyżki masła lub oleju, 2 l wody, 1 cebula, 4-5 ziemniaków, 1 pęczek włoszczyzny z kapustą, 2-3 łyżki ugotowanej białej fasoli, 2-3 pomidory lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 kwaśne jabłko, koncentrat buraczany dla koloru, posiekany koperek, kwaśna śmietana, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Mięso opłukać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, ugotować prawie do miękkości. Cebulę obrać, pokroić na cząstki. Obrane ziemniaki pokroić w dużą kostkę. Włoszczyznę i buraki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce. Kapustę poszatkować. Do wywaru mięsnego włożyć włoszczyznę (bez kapusty). Gotować 10 minut, dodać buraki.
Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, dodać ziemniaki, kapustę, pokrojone pomidory bez skórki lub koncentrat pomidorowy oraz obrane, oczyszczone z gniazda nasiennego i pokrojone jabłko. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, przyprawić zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym. Ewentualnie wlać koncentrat buraczany, aby poprawić kolor.
Jeśli barszcz był gotowany bez mięsa, teraz należy dodać masło lub olej. Każdą porcję zupy udekorować 1-2 łyżkami kwaśnej śmietany, posypać posiekanym koperkiem.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Barszcz ukraiński (kuchnia ukraińska)
.
Dolfil