Kuchnia Wrocławia - Krem z podgrzybka - leśny sekret (wrocławskie hity)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 18 Luty, 2010

Krem z podgrzybka - leśny sekret (wrocławskie hity)

1 l wywaru, 150 ml białego wytrawnego wina, 10 dag suszonych podgrzybków, 50 ml sklarowanego masła, 1 cebula, śmietana 36%, 1 żółtko, sól, ½ łyżeczki curry, 10 dag mąki
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Zupa krem ma brązowy kolor, widoczne są w niej kawałki grzybów.
Podgrzybki namoczyć, a następnie drobno pokroić. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na maśle i winie. Dodać grzyby, podsmażyć. Po wystudzeniu zmiksować z ½ litra wywaru, a następnie połączyć z pozostałym wywarem. Doprowadzić do wrzenia.
Żółtka wymieszać ze śmietaną i mąką, dodać 200 ml gorącej zupy i ponownie wymieszać, tak aby nie powstały grudki. Gotową zaprawę dodawać małym strumieniem do zupy. Przyprawić solą, curry, gotować 10 minut.
Poleca szefowa Dolnośląskiej Loży Kulinarnej – Jadwiga Juszko
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Krem z podgrzybka - leśny sekret (wrocławskie hity)
.
Dolfil