Kuchnia Wrocławia - Fakies, czyli zupa z soczewicy (kuchnia grecka)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wtorek, 24 Listopad, 2009

Fakies, czyli zupa z soczewicy (kuchnia grecka)

30 dag soczewicy brązowej, 2 cebule, 2 marchewki, kawałek selera, 2-3 łyżeczki oregano, 200 ml oliwy z oliwek, 2 listki laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1-2 ziemniaki, ew. ocet winny, sok z cytryny lub pasta pomidorowa
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Soczewicę opłukać, zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu z pozostałymi warzywami pokrojonymi w kostkę, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami. Gdy warzywa będą miękkie, dodać rozgniecione ziemniaki. Zupę można doprawić bezpośrednio na talerzu lub w garnku. Można dodać ocet winny lub sok z cytryny albo pastę pomidorową.
Ewa Josifidis
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Fakies, czyli zupa z soczewicy (kuchnia grecka)
.
Dolfil