Kuchnia Wrocławia - Keselica (kuchnia łemkowska)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Poniedziałek, 19 Kwiecień, 2010

Keselica (kuchnia łemkowska)

3 dag drożdży, dawniej mąka owsiana dziś płatki owsiane, mąka pszenna, czosnek, kminek, listek laurowy, sól
 
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Przygotowanie łemkowskiego żuru zaczyna się od zakwasu: drożdże wymieszać z ½ szklanki letniej przegotowanej wody i niewielką ilością mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do naczynia wlać 1 litr letniej wody, dodać zakwas, wymieszać. Wsypać 2 szklanki płatków owsianych, 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na dwa dni. Przecedzić, zagotować, doprawić solą, starym czosnkiem, listkiem laurowym i kminkiem. Na osobnym talerzyku podać utłuczone ziemniaki z omastą. Keselica najlepsza jest na drugi dzień.
Łukasz Woźniak
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Keselica (kuchnia łemkowska)
.
Dolfil