Kuchnia Wrocławia - Chłodnik z botwinki (wrocławskie hity)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 28 Lipiec, 2010

Chłodnik z botwinki (wrocławskie hity)

1 pęczek botwinki, 100 ml śmietany kremówki (30%), 250 ml jogurtu naturalnego, 250 ml kefiru, 1 łyżka octu winnego, 6 rzodkiewek, 2 świeże ogórki, 1 pęczek koperku, 1 pęczek szczypiorku, 2 ząbki czosnku, 4 ugotowane jajka, sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Botwinkę umyć i pokroić w cienkie paski, a następnie parzyć 3-4 minuty w małej ilości wody z dodatkiem szczypty przyprawy uniwersalnej. Pod koniec, w celu zachowania pięknego czerwonego koloru, dodać ocet winny, po czym zdjąć botwinkę z ognia.
Czosnek, szczypiorek i koperek drobno posiekać, obrane ogórki przekroić wzdłuż i usunąć nasionka. Rzodkiewki i ogórki pokroić w paseczki. Jogurt, śmietanę  kefir wymieszać z zimną botwinką, dodać pokrojone warzywa i zioła, doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na 20-30 minut. Chłodnik podawać z pokrojonymi jajkami i ewentualnie z pokrojoną pieczoną cielęciną.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Chłodnik z botwinki (wrocławskie hity)
.
Dolfil