Kuchnia Wrocławia - Chłodnik z porów (wrocławskie hity)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 28 Lipiec, 2010

Chłodnik z porów (wrocławskie hity)

3 młode pory (tylko białe i lekko zielone części), 2 duże ziemniaki, 1 jabłko, 4 szklanki bulionu warzywnego lub samej wody w zależności od upodobań, ¾ szklanki kwaśnej śmietany, 1 łyżka masła, posiekany pęczek szczypiorku, pieprz, sól
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Pory, ziemniaki i jabłko obrać i opłukać. Pory pokroić w cienkie talarki, ziemniaki i jabłko w kostkę (raczej drobną). Pokrojone warzywa i jabłko włożyć do garnka na rozgrzane masło i chwilę podsmażać. Dolać bulion lub wodę i dusić całość pod przykryciem około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Wywar odstawić i po przestudzeniu zmiksować lub przetrzeć na krem przez gęste sito. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Wstawić zupę do lodówki i schłodzić.
Przed podaniem chłodnik posypać posiekanym szczypiorkiem. Można także dodać groszek ptysiowy lub małe ciepłe grzanki – doskonałe połączenie zimnego z ciepłym.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Chłodnik z porów (wrocławskie hity)
.
Dolfil