Kuchnia Wrocławia - Chłodnik z piwa (wrocławskie hity)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 28 Lipiec, 2010

Chłodnik z piwa (wrocławskie hity)

2 szklanki jasnego piwa, ½ szklanki śmietany 12%, garść rodzynek, ½ szklanki cukru, szczypta cynamonu, 2-3 goździki, sok z 1 cytryny
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Piwo wlać do garnka, dokładnie wymieszać z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Dodać opłukane rodzynki i goździki. Całość zagotować i od razu zmniejszyć płomień.
Gotować na małym ogniu około 15 minut. Odstawić, przecedzić i ostudzić. Śmietanę rozprowadzić w szklance z odrobiną piwnego wywaru, po czym dolać do całości. Wymieszać i wstawić do lodówki, by się mocno schłodziło. Chłodnik świetnie smakuje z dodatkiem biszkoptów lub małych bez.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Chłodnik z piwa (wrocławskie hity)
.
Dolfil