Kuchnia Wrocławia - Krupnik (wrocławskie hity)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Poniedziałek, 07 Luty, 2011

Krupnik (wrocławskie hity)

30-40 dag mięsa na wywar (np. cielęcina, żeberka wieprzowe), 1 pęczek włoszczyzny, ½ szklanki grubej kaszy pęczak, sól, natka pietruszki
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Mięso umyć, włożyć do wrzącej wody (około 1½ l). Gotować do miękkości. W trakcie gotowania dołożyć obraną i opłukaną włoszczyznę. Miękkie mięso wyłożyć z warzywami, pokroić na kawałki, a do wywaru włożyć opłukaną kaszę. Gdy kasza będzie już prawie gotowa, dołożyć z powrotem mięso z warzywami i dalej gotować, aż kasza napęcznieje. Doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Krupnik (wrocławskie hity)
.
Dolfil