Kuchnia Wrocławia - Krem szpinakowy z puree i spaghetti warzywnym (Młodzi kreatorzy)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 06 Kwiecień, 2011

Krem szpinakowy z puree i spaghetti warzywnym (Młodzi kreatorzy)

50 dag szpinaku, 0,6 l śmietany kremówki, 10 dag selera, 20 dag marchwi, 20 dag cukinii, 30 dag ziemniaków, 15 dag cebuli, 2 g czosnku, 10 dag masła, gałka muszkatołowa do smaku, 1 kostka bulionowa
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać czosnek i rozmrożony szpinak, chwilę smażyć. Następnie podlać śmietaną i całość gotować. Zmiksować na jednolitą masę, jeśli będzie za gęste, podlać bulionem do konsystencji kremu. Doprawić solą, pieprzem, startą gałka muszkatołową do smaku.
Ziemniaki z selerem ugotować, zrobić puree z masłem i śmietaną, doprawić do smaku.
Cukinię i marchew pokroić na długie julienne i podsmażyć na maśle.
Na środku talerza ułożyć ausztacherek wysmarowany od wewnątrz olejem, włożyć do niego puree ziemniaczano-selerowe do wysokości 4 cm, delikatnie wyciągnąć foremkę, wylać krem szpinakowy, tak by puree wystawało ponad krem. Na puree ułożyć zawinięte na widelcu spaghetti warzywne. Na wierzchu kremu zrobić delikatny wzorek ze śmietany.
Dawid Bryja, ZSG we Wrocławiu
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Krem szpinakowy z puree i spaghetti warzywnym (Młodzi kreatorzy)
.
Dolfil