Kuchnia Wrocławia - Chłodnik ze świeżą kolendrą
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wtorek, 12 Lipiec, 2011

Chłodnik ze świeżą kolendrą

4 pomidory, 1 ogórek, 1 pęczek kolendry, 2 ząbki czosnku, 200 ml soku pomidorowego, sól, pieprz, szczypta chili, pieprz kajeński, sok z 1 limonki, 1 łyżka oliwy z oliwek
guacamole: 1 dojrzałe awokado, 4 łyżki soku z limonki, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 ostra papryczka, 1 pomidor, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, świeża kolendra, natka pietruszki
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Obrane awokado rozgniatamy widelcem i polewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Do awokado dodajemy drobno pokrojoną cebulę, drobno pokrojony pomidor bez skóry, rozdrobniony czosnek i papryczkę. Wlewamy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Natkę i kolendrę drobno siekamy i dodajemy do sosu.
Wszystkie składniki chłodnika (z wyjątkiem kolendry) dokładnie miksujemy i doprawiamy przyprawami oraz świeżo posiekaną kolendrą. Chłodnik podajemy z dodatkiem guacamole lub jako orzeźwiający napój z selerem naciowym.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Chłodnik ze świeżą kolendrą
.
Dolfil