Kuchnia Wrocławia
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Zupy

Barszcz ukraiński (kuchnia ukraińska)

2010-02-02
2 buraki, 25 dag mięsa (wołowiny, wieprzowiny lub drobiu) lub w wersji wegetariańskiej: 2-3 łyżki masła lub oleju, 2 l wody, 1 cebula, 4-5 ziemniaków, 1 pęczek włoszczyzny z kapustą, 2-3 łyżki ugotowanej białej fasoli, 2-3 pomidory lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 kwaśne jabłko, koncentrat buraczany dla koloru, posiekany koperek, kwaśna śmietana, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier
Odsłon: 1623
 Zobacz więcej ... 

Barszcz wrocławski z kaszą pesso i borowikami (wrocławskie hity)

2009-12-03
składniki na 1 porcję
200 ml wywaru z jarzyn i boczku wędzonego, 20 g kaszy gryczanej, 30 g borowików mrożonych pokrojonych w plastry, 10 g soku z kapusty kiszonej lub ogórków, 3 g świeżego koperku, 5 g cebuli, listek laurowy, ziele angielskie
Odsłon: 1184
 Zobacz więcej ... 

Chaszlama (kuchnia ormiańska)

2009-12-24
Ta ormiańska zupa warstwowa jest świąteczną propozycją restauracji Armine we Wrocławiu.
składniki na 5 porcji:
5 dużych kawałków mięsa wołowego z kością (po 10 dag), 5 papryk (czerwonych i jasnych), 5 pomidorów, 5 niewielkich cebul, 5-8 ziemniaków, 0,3 l piwa, sól, pieprz, zioła: bazylia, kolendra, listek laurowy, natka pietruszki, koperek
Odsłon: 2252
 Zobacz więcej ... 

Chłodnik z botwinki (wrocławskie hity)

2010-07-28
1 pęczek botwinki, 100 ml śmietany kremówki (30%), 250 ml jogurtu naturalnego, 250 ml kefiru, 1 łyżka octu winnego, 6 rzodkiewek, 2 świeże ogórki, 1 pęczek koperku, 1 pęczek szczypiorku, 2 ząbki czosnku, 4 ugotowane jajka, sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
Odsłon: 1053
 Zobacz więcej ... 

Chłodnik z piwa (wrocławskie hity)

2010-07-28
2 szklanki jasnego piwa, ½ szklanki śmietany 12%, garść rodzynek, ½ szklanki cukru, szczypta cynamonu, 2-3 goździki, sok z 1 cytryny
Odsłon: 1017
 Zobacz więcej ... 

Chłodnik z porów (wrocławskie hity)

2010-07-28
3 młode pory (tylko białe i lekko zielone części), 2 duże ziemniaki, 1 jabłko, 4 szklanki bulionu warzywnego lub samej wody w zależności od upodobań, ¾ szklanki kwaśnej śmietany, 1 łyżka masła, posiekany pęczek szczypiorku, pieprz, sól
Odsłon: 998
 Zobacz więcej ... 

Chłodnik ze świeżą kolendrą

2011-07-12
4 pomidory, 1 ogórek, 1 pęczek kolendry, 2 ząbki czosnku, 200 ml soku pomidorowego, sól, pieprz, szczypta chili, pieprz kajeński, sok z 1 limonki, 1 łyżka oliwy z oliwek
guacamole: 1 dojrzałe awokado, 4 łyżki soku z limonki, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 ostra papryczka, 1 pomidor, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, świeża kolendra, natka pietruszki
Odsłon: 948
 Zobacz więcej ... 

Fakies, czyli zupa z soczewicy (kuchnia grecka)

2009-11-24
30 dag soczewicy brązowej, 2 cebule, 2 marchewki, kawałek selera, 2-3 łyżeczki oregano, 200 ml oliwy z oliwek, 2 listki laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1-2 ziemniaki, ew. ocet winny, sok z cytryny lub pasta pomidorowa
Odsłon: 1276
 Zobacz więcej ... 

Kapuśniak z białej kapusty (kuchnia żydowska)

2010-03-14
składniki na 8 porcji:
1 kg poszatkowanej białej kapusty, 1 duża cebula pokrojona w plasterki, 1 kg chudego mostku wołowego, 1-2 łyżki tłuszczu, 3 l gotującej się wody, 1 marchewka pokrojona w kostkę lub starta na tarce do warzyw, ½ szklanki soku z cytryny, 3-4 łyżki cukru, sól do smaku
zasmażka: 1 łyżka mąki, 2 łyżki tłuszczu, ½ szklanki przestudzonej zupy
Odsłon: 1727
 Zobacz więcej ... 

Keselica (kuchnia łemkowska)

2010-04-19
3 dag drożdży, dawniej mąka owsiana dziś płatki owsiane, mąka pszenna, czosnek, kminek, listek laurowy, sól
 
Odsłon: 2007
 Zobacz więcej ... 

Krem szpinakowy z puree i spaghetti warzywnym (Młodzi kreatorzy)

2011-04-06
50 dag szpinaku, 0,6 l śmietany kremówki, 10 dag selera, 20 dag marchwi, 20 dag cukinii, 30 dag ziemniaków, 15 dag cebuli, 2 g czosnku, 10 dag masła, gałka muszkatołowa do smaku, 1 kostka bulionowa
Odsłon: 1092
 Zobacz więcej ... 

Krem z dyni z mlekiem kokosowym

2014-10-31
80 dag dyni Bambino, 150 ml mleka kokosowego, 200 ml soku z pomarańczy, 60 g świeżego imbiru, 10 dag masła, kilka plasterków papryki chili, pieprz i sól do smaku
Odsłon: 514
 Zobacz więcej ... 

Krem z grillowanej papryki i jabłek (Młodzi kreatorzy)

2011-04-06
10 czerwonych papryk (lub 8 czerwonych i 3 żółte), 3 jabłka, 8 szalotek, 2 główki czosnku, 50 ml oliwy z oliwek, 50 g masła, 30 ml śmietanki
bulion: 2-3 marchewki, 15 dag kapusty pekińskiej, ½ pęczka zielonej pietruszki, 10 dag selera, 2 bulionetki wolowe
sałatka: 15 dag orzechów pistacjowych świeżych, 30 dag cukinii, 50 ml oleju sezamowego, 1 kg soli, 20 ml soku z cytryny
Odsłon: 816
 Zobacz więcej ... 

Krem z podgrzybka - leśny sekret (wrocławskie hity)

2010-02-18
1 l wywaru, 150 ml białego wytrawnego wina, 10 dag suszonych podgrzybków, 50 ml sklarowanego masła, 1 cebula, śmietana 36%, 1 żółtko, sól, ½ łyżeczki curry, 10 dag mąki
Odsłon: 955
 Zobacz więcej ... 

Krupnik (wrocławskie hity)

2011-02-07
30-40 dag mięsa na wywar (np. cielęcina, żeberka wieprzowe), 1 pęczek włoszczyzny, ½ szklanki grubej kaszy pęczak, sól, natka pietruszki
Odsłon: 937
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil