Kuchnia Wrocławia
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Zupy

Krupnik z wędzonką (specjał kresowy)

2010-02-02
pęczek włoszczyzny (bez kapusty), 1 duża cebula, 6 ziemniaków, 10 dag kaszy perłowej, 1 łyżka świeżego masła, 6 suszonych grzybów, 3 plastry chudego boczku, maggi, sól, pieprz, natka pietruszki
Odsłon: 975
 Zobacz więcej ... 

Świąteczna zupa z wędzonych śliwek z uszkami z kaszą

2011-12-22
uszka z kaszą gryczaną
ciasto pierogowe: 50 dag mąki, 1 jajko, 1 żółtko, ciepła woda, sól
Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe.
nadzienie: 20 dag ugotowanej kaszy gryczanej, 7 dag cebuli, 5 dag masła, 10 dag sera koziego miękkiego, sól, pieprz, świeża szałwia
Odsłon: 994
 Zobacz więcej ... 

Mastyło (kuchnia łemkowska)

2010-04-19
1 l mleka, ½ l wody, 5 kopiastych łyżek mąki pszennej, sól, masło lub skwarki na okrasę
Odsłon: 896
 Zobacz więcej ... 

Rozgrzewająca kartoflanka (specjał kresowy)

2010-02-02
8 ziemniaków, pęczek włoszczyzny (bez kapusty), 1 cebula, oliwa z oliwek, 30 dag wieprzowiny, 4 ząbki czosnku, śmietana lub jogurt, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 4 plastry wędzonego boczku, natka pietruszki
Odsłon: 1043
 Zobacz więcej ... 

Uszka z grzybami (przepis brata Rafała)

2009-12-24
farsz: 30 g suszonych grzybów, cebula, łyżka masła, sól, pieprz, 2 łyżki tartej bułki
ciasto: ¾ szklanki mąki, żółtko, łyżeczka oleju, ½ szklanki cieplej wody
Odsłon: 819
 Zobacz więcej ... 

Warianka (kuchnia łemkowska)

2010-04-19
1 kg kwasu z kapusty, 4-5 łyżek mąki pszennej, 1 listek laurowy, ½ łyżeczki kminku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka oleju lnianego lub skwarków
Odsłon: 1566
 Zobacz więcej ... 

Wigilijna zupa grzybowa (specjał kresowy na Święta)

2009-12-10
10 dag suszonych prawdziwków, 1 średni seler, 2 marchewki, 2 pietruszki, po 5 kawałków suszonych jabłek, gruszek i śliwek, 2 łyżki oleju, 1 cytryna, 1 łyżka miodu, 2-3 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, sól
Odsłon: 772
 Zobacz więcej ... 

Wrocławska zupa kartoflana a'la Savoy Hotel (Dawne)

2010-11-17
50 dag chudej wołowiny, 1 kg ziemniaków, 1 mały seler, 2 duże cebule, 2 pomidory, 2 jajka ugotowane na twardo, kilka ogonów z raków, posiekana zielenina (pietruszka, koper, trybula), sól, pieprz
Odsłon: 846
 Zobacz więcej ... 

Zielony żurek

2017-04-13
składniki:
40 g młodej pokrzywy, 40 g młodego szpinaku, 2 jajka, 12 dag białej kiełbasy z firmy „Urbanowski”, masło klarowane z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Międzyborzu, 600 ml rosołu drobiowo-wołowego, 120 ml zakwasu z mąki żytniej z Młyna Jordanów Śląski, sok jabłkowo-selerowy z Maciejowego Sadu, sól, pieprz, szczypiorek, świeży majeranek, 20 g śmietany 30% z Międzyborza, 20 g tartego chrzanu
Odsłon: 227
 Zobacz więcej ... 

Zupa berdyczowska (kuchnia żydowska)

2010-01-11
10 dag wołowiny, 25 ml oleju, 2 marchewki, 2 ziemniaki, kawałek selera, 1 pietruszka, 15 dag papryki konserwowej z zalewą, ½ l wywaru warzywnego, 2 ogórki konserwowe, 5 dag koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, czosnek, papryka mielona, cynamon
Odsłon: 2201
 Zobacz więcej ... 

Zupa cebulowa (kuchnia bułgarska)

2010-03-14
4 duże cebule, 1-2 łyżki tłuszczu, 1 l bulionu z warzyw, 10 dag czerstwej bułki, 25 dag bryndzy lub ostrego żółtego sera, sól
Odsłon: 807
 Zobacz więcej ... 

Zupa grzybowa z uszkami ze śledzia

2011-12-22
ciasto pierogowe: 50 dag mąki, 1 jajko, 1 żółtko, ciepła woda, sól
nadzienie: 30 dag filetów śledziowych, 10 dag cebuli, oliwa truflowa lub inna, 10 dag łuskanych orzechów włoskich, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir
Odsłon: 709
 Zobacz więcej ... 

Zupa krem z raków (Młodzi kreatorzy)

2011-06-15
3 raki, 50 dag szyjek rakowych, 100 ml śmietany, 2 żółtka, 20 dag marchwi, 10 dag pora, 10 dag selera naciowego, 10 dag kopru włoskiego, 2 gwiazdki anyżu, 10 dag pomidora, estragon, sól, 100 ml białego wina, 1 szt. trawy cytrynowej lub limonka, masło
Odsłon: 1221
 Zobacz więcej ... 

Zupa krem ze szparagów (wrocławskie hity)

2010-05-13
50 dag szparagów, 4 dag masła, 2 łyżki mąki, 1 żółtko, ½ szklanki śmietany 12%, sól, sok z cytryny
Odsłon: 759
 Zobacz więcej ... 

Zupa marchwiowa z imbirem (wrocławskie hity)

2011-02-07
1 l bulionu warzywnego, 2 duże marchwie, kawałek świeżego korzenia imbiru (około 5 cm), 1 duża cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka płynnego miodu, ew. 100 ml śmietany do zaciągnięcia
Odsłon: 649
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil