Kuchnia Wrocławia - Kapuśniaczki-paszteciki (specjał kresowy na Święta)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 10 Grudzień, 2009

Kapuśniaczki-paszteciki (specjał kresowy na Święta)

Tradycyjnie podaje się je do czerwonego barszczu wigilijnego.
ciasto: 50 dag mąki, 5 dag drożdży, ¼ l kwaśnego mleka lub śmietany, 22 dag masła lub margaryny, sól
nadzienie: 5 dag grzybów suszonych, 50 dag kapusty kiszonej, 1 mała cebula, sól, pieprz
pozostałe: 1 jajko
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Grzyby opłukać, ugotować na miękko. Kapustę ugotować w osolonej wodzie. Grzyby i kapustę posiekać lub zmielić, a następnie usmażyć z posiekaną cebulą na rozgrzanym tłuszczu, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Mąkę, drożdże, śmietanę, masło lub margarynę i sól posiekać na stolnicy (mogą być grudki tłuszczu). Ciasto szybko zagnieść i wstawić na dwie godziny do lodówki. Formować długie wałeczki, następnie je rozpłaszczyć, nałożyć zimny farsz i zlepić brzegi ciasta.
Ciasto posmarować jajkiem i piec w gorącym piekarniku. Przed włożeniem do piekarnika podzielić lekko nożem wałek na paszteciki, by po upieczeniu łatwiej było kroić.
Jadwiga Smolak
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Kapuśniaczki-paszteciki (specjał kresowy na Święta)
.
Dolfil