Kuchnia Wrocławia - Filety z sandacza duszone w maśle z sosem remoulade (Dawne)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 24 Grudzień, 2009

Filety z sandacza duszone w maśle z sosem remoulade (Dawne)

1 kg sandacza, 2 duże cebule, 6 dag masła, 1 łyżka soku z cytryny, sól, biały pieprz
sos remoulade: 300 ml majonezu, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, kilka kropli sosu Worcester, 2 łyżki marynowanych kaparów, 2 łyżki posiekanych korniszonów, 2 łyżki drobno posiekanej cebuli, 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki, 10 dag jogurtu, szczypta cukru pudru, biały pieprz
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Przygotować sos: majonez połączyć z jogurtem, dodać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać.
Sandacza sprawić, opłukać, pokroić w dzwonka. Cebule obrać, zetrzeć, wycisnąć sok. Rybę skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem. Wlać do brytfanki rozpuszczone masło, włożyć sandacza.
Dusić w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez 40 minut. Rybę podawać polaną sosem remoulade.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Filety z sandacza duszone w maśle z sosem remoulade (Dawne)
.
Dolfil