Kuchnia Wrocławia - Pierożki wigilijne ze słodką kapustą (specjał kresowy)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 24 Grudzień, 2009

Pierożki wigilijne ze słodką kapustą (specjał kresowy)

Zdaniem kresowiaków z Sambora gotowanie kiszonej kapusty to zbrodnia. Pierożki pyszne są z duszoną cebulką. A jeszcze lepsze – odsmażane następnego dnia.
ciasto: 40 dag mąki, olej, gorąca woda
nadzienie: 1 mała główka białej kapusty, kilka ugotowanych suszonych grzybów, 3 cebulki, olej, sól, pieprz ziarnisty, cukier
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Z podanych składników zagnieść dość elastyczne ciasto. Kapustę obgotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru, aby zmiękła. Mocno ją odsączyć i zmielić albo bardzo drobno posiekać. Cebulki obrać, pokroić w kostkę i udusić na oleju. Dodać posiekane grzybki.
Na dużej patelni odparować kapustę z nadmiaru wody, dodać cebulę i jeszcze chwilę razem dusić. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Po przestudzeniu nakładać farsz na krążki wykrawane szklanką z rozwałkowanego ciasta, zlepić brzegi i wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować, aż pierożki wypłyną na wierzch. Podawać na ciepłym półmisku polane masełkiem i przysmażoną cebulką.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Pierożki wigilijne ze słodką kapustą (specjał kresowy)
.
Dolfil