Kuchnia Wrocławia - Gęś z nadzieniem z suszonych śliwek z musem z jabłek podana z kluskami śląskimi (Dawne)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wtorek, 05 Styczeń, 2010

Gęś z nadzieniem z suszonych śliwek z musem z jabłek podana z kluskami śląskimi (Dawne)

składniki na 1 porcję
20 dag gęsich udek, 20 g śliwek suszonych, 20 g jabłka, 10 ml wina białego, 25 g masła, 10 dag klusek śląskich, 10 dag mrożonych wiśni, 100 ml czerwonego wina, 25 g cukru sypkiego, 10 g selera naciowego, sos sojowy, 5 g mąki tortowej, 5 g cynamonu, 3 g goździków, tymianek, cukier i sól do smaku
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Śliwki namoczyć w białym winie, a następnie nadziewać nimi udko z gęsi. Marynować 12 godzin w czerwonym winie, sosie sojowym, tymianku. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160˚C i piec około 20 minut. Redukować temperaturę do 140˚C i pozostawić w piekarniku jeszcze przez 20 minut.
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i gotować z sokiem jabłkowym, cynamonem i goździkiem do miękkości. Następnie zmiksować, doprawić do smaku cukrem i solą. Zagęścić masłem.
W garnku rozpuścić cukier na karmel, dodać podsmażone wiśnie. Podlać czerwonym winem, gotować około 5 minut i zagęścić mąką ziemniaczaną.
Grzegorz Pomietło, Art Restauracja i Kawiarnia – potrawa z karty Dawne Smaki Wrocławia
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Gęś z nadzieniem z suszonych śliwek z musem z jabłek podana z kluskami śląskimi (Dawne)
.
Dolfil