Kuchnia Wrocławia - Holiszki, czyli gołąbki po żydowsku (kuchnia żydowska)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wtorek, 02 Luty, 2010

Holiszki, czyli gołąbki po żydowsku (kuchnia żydowska)

przepis na 6 porcji
1 luźna główka kapusty, 75 dag mielonej wołowiny, 2 jajka, 20 dag ugotowanego ryżu, 1 cebula, 80 dag pomidorów, 1 szklanka soku pomidorowego, 10 dag rodzynek, 2 łyżki miodu, sok z cytryny, sól, pieprz
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Kapustę włożyć do wrzątku, gotować 10 minut, zostawić w wodzie do ostygnięcia. Wyjąć, osączyć, zdjąć liście i ściąć twarde nerwy. Wołowinę wymieszać z ryżem, jajkami, posiekaną cebulą i połową rodzynek. Farsz doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Na liście nałożyć łyżkę farszu, zwinąć gołąbki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić, wymieszać z sokiem pomidorowym. Dodać pozostałe rodzynki, miód, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Gołąbki zalać sosem pomidorowym, przykryć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150˚C i zapiekać przez 1½ godziny.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Holiszki, czyli gołąbki po żydowsku (kuchnia żydowska)
.
Dolfil