Kuchnia Wrocławia - Gefilte fisz (kuchnia żydowska)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 03 Marzec, 2010

Gefilte fisz (kuchnia żydowska)

1 kg filetów z białych ryb morskich, 1 duża cebula, 2 jajka, 2-3 łyżki obranych i zmielonych migdałów, 5-6 łyżek rozkruszonej na mąkę macy, marchew, 1 l bulionu rybnego, 1 łyżka żelatyny wołowej, sól, pieprz
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Zmielić (niezbyt drobno) ryby z cebulą. Dodać migdały, jajka i tyle mąki, aby masa była dość sztywna. Wilgotnymi dłońmi uformować z niej kule o średnicy 5 cm. Włożyć do rondla, dodać obraną marchew, ostrożnie zalać zimnym bulionem.
Gotować na małym ogniu około 40 minut. Kule rybne wyjąć, na każdej ułożyć plasterek marchwi. Bulion odparować do połowy objętości. Rozpuścić w nim żelatynę. Tężejącą galaretką polać pulpety i zastudzić.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Gefilte fisz (kuchnia żydowska)
.
Dolfil