Kuchnia Wrocławia - Bakłażany z serem (kuchnia grecka, przepis na Wielkanoc)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 01 Kwiecień, 2010

Bakłażany z serem (kuchnia grecka, przepis na Wielkanoc)

2 duże bakłażany, sok z 1 cytryny, 40 dag mozzarelli, 6 łyżek oleju, 30 dag jogurtu naturalnego, 10 dag śmietany kremówki, po 1 pęczku pietruszki, szczypiorku, koperku, 1 łyżeczka bazylii, 2-3 ząbki czosnku, pieprz kajeński, 1 łyżka octu winnego, sól, pieprz
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Bakłażany dokładnie umyć i pokroić w krążki, a następnie oprószyć solą i skropić ½ porcji soku cytrynowego. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie warzywa opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Mozzarellę pokroić w plastry.
Piekarnik rozgrzać do 220˚C. na blasze lub w naczyniu żaroodpornym układać na przemian plastry bakłażana i mozzarelli. Oprószyć solą i pieprzem i skropić olejem. Zapiekać w piekarniku do chwili, gdy ser się roztopi. Do jogurtu wlać śmietanę. Dodać posiekaną zieleninę, bazylię i czosnek. Całość zmiksować. Tak przygotowany sos doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Dodać ocet i pozostały sok cytrynowy. Sos rozlać obok bakłażanów.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Bakłażany z serem (kuchnia grecka, przepis na Wielkanoc)
.
Dolfil