Kuchnia Wrocławia - Bób duszony w pomidorach (wrocławskie hity)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Poniedziałek, 26 Lipiec, 2010

Bób duszony w pomidorach (wrocławskie hity)

składniki na 2 porcje:
35 dag młodego bobu, 50 dag pomidorów, 2 cebule, 5 łyżeczek oliwy, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, pęczek natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka masła, zioła prowansalskie
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Bób przebrać, opłukać i osączyć. Pomidory umyć, obrać ze skórki i pokroić na cząstki. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, dołożyć masło. Wrzucić czosnek oraz cebulę, mieszając smażyć na szklisto. Dodać bób oraz pomidory. Poczekać, aż całość zawrze, po czym zmniejszyć płomień i dusić jeszcze przez 25 minut, aż bób będzie miękki.
Pod koniec gotowania danie przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Przełożyć na talerze. Każdą porcję udekorować listkami natki. Podawać jako samodzielne danie z kawałkiem bułki, a jeszcze lepiej z grzankami czosnkowymi lub ziołowymi.
Wersja z mięsnymi dodatkami:
Tym, którzy nie mogą się obejść bez mięsnej wkładki proponujemy dodać wędzony boczek lub suszoną szynkę. Warto wtedy danie podlać białym wytrawnym winem albo odrobiną sherry.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Bób duszony w pomidorach (wrocławskie hity)
.
Dolfil